Predsjednik Sabora Josip Leko razgovarao s predsjednikom Senata rumunjskog parlamenta Georgeom Crinom Antonescuom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je s predsjednikom Senata rumunjskog parlamenta Georgeom Crinom Antonescuom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Leko je naglasio da Hrvatska i Rumunjska dobro surađuju te je zahvalio na potpori koju je službeni Bukurešt pružao Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji. Izrazio je uvjerenje da će i u EU-u dvije zemlje biti partneri te da će se plodna suradnja nastaviti i u regionalnim inicijativama kao što su Dunavska strategija i Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP). Ocijenio je pozitivnim što robna razmjena bilježi rast te izrazio zadovoljstvo kulturnom suradnjom. Upoznao je Antonescua s pripremama Hrvatske za članstvo u EU-u kazavši da će zakon o odnosima Sabora i Vlade omogućiti izvršnoj vlasti dovoljno kreativnosti u tijelima EU-a, a parlamentu učinkovit nadzor nad tim odlukama.

Antonescu je naglasio da će EU biti jača i bogatija s pristupanjem Hrvatske. Ocijenio je da je EU, bez obzira na trenutačne gospodarske i procesne probleme, prije svega skupina naroda koje ujedinjuju zajedničke vrijednosti i povijest. Istaknuo je Hrvatsku kao primjer za zemlje Jugoistočne Europe i lidera koji će potaknuti te zemlje da snažnije pristupe europskim integracijama.

Antonescu je izrazio i poštovanje prema Hrvatima u Rumunjskoj, koji su jedna od najstarijih nacionalnih manjina u toj zemlji. Dodao je da Hrvati imaju zastupnika u rumunjskom parlamentu Slobodana Gheru, koji je kao voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Rumunjske i Hrvatske dio izaslanstva koje boravi u Zagrebu. Uputio je poziv predsjedniku Sabora da službeno posjeti Rumunjsku do kraja godine, što je Leko sa zadovoljstvom prihvatio.

Author: Ured predsjednika Sabora