Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko obišao Hrvate u Republici Srpskoj, BiH

Banja Luka – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjeluje na međunarodnoj konferenciji "Mir i pomirenje – korak naprijed" koja se od 9. do 11. lipnja održava u Banjoj Luci.

Prije početka konferencije, predsjednik Sabora u nedjelju je obišao Hrvate u prijedorskom i banjolučkom kraju. Razgovarao je s predstavnicima hrvatskih udruga i župa iz Prijedora, Briševa, Šimića i Ivanjske te se upoznao s problemima u procesu povratka. U selu Briševu odao je počast stradalim Hrvatima, gdje su 24. i 25. srpnja 1992. godine srpski vojnici ubili 67 civila. Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač. Župnik vlč. Ilija Arlović naglasio je da još uvijek nitko nije odgovarao za taj zločin te pozvao pravosudna tijela da kazne počinitelje.

U nedjelju navečer Leko je prisustvovao molitvenom skupu u banjolučkoj katedrali na kojem su visoki predstavnici Katoličke crkve, Islamske zajednice i Židovske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisali Deklaraciju za mir i pomirenje. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve sudjelovali su na skupu samo kao promatrači.

U ponedjeljak u Narodnoj skupštini Republike Srpske počinje službeni dio konferencije "Mir i pomirenje – korak naprijed", na kojoj će sudjelovati i predsjednici parlamenata Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te članovi Europskog parlamenta, međunarodne zajednice i vjerski velikodostojnici iz BiH.

Author: Ured predsjednika Sabora