Predsjednik Sabora Josip Leko razgovarao s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom

Berlin - Nakon jednoglasne ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom donjeg doma Bundestaga Norbertom Lammertom.

Lammert je Hrvatskoj poželio dobrodošlicu u Europsku uniju naglasivši kako današnja jednoglasna ratifikacija u Bundesratu te ogromna potvrda u Bundestagu, koji je hrvatski pristupni ugovor potvrdio 16. svibnja s tek šest suzdržanih glasova, pokazuju da Njemačka ne sumnja u spremnost Hrvatske za punopravno članstvo u Uniji. Dodao je kako će Njemačka nastaviti pomagati Hrvatskoj i nakon pristupanja u EU, ali i podsjetio da će pozorno pratiti ispunjava li naša zemlja preuzete obveze. Kako je pojasnio Lammert, službenom Berlinu to je jako važno ne zbog sumnje u Hrvatsku nego zbog lošeg iskustva iz prethodnih proširenja kad se pokazalo da neke nove članice nisu ispunile do kraja sve što je bilo dogovoreno u procesu pristupanja.

Leko je zahvalio na stalnoj potpori koju je Njemačka pružala Hrvatskoj na putu europskih integracija. Istaknuo je da je Hrvatska životno zainteresirana za EU te da je svjesna svih preuzetih obveza i odlučna ih provesti do kraja. Izrazio je želju za jačom suradnjom Hrvatskoga sabora i njemačkog parlamenta, posebno u području nadzora odluka Europske unije.

Lammert je izrazio zabrinutost niskim odzivom hrvatskih građana na izbore za Europski parlament. Leko je rekao da ima više čimbenika koji su tome pridonijeli, među ostalim i nepoznavanje unutarnjeg funkcioniranja Unije te činjenica da su zastupnici birani na mandat kraći od jedne godine. Izrazio je uvjerenje da će, nakon što Hrvatska postane punopravnom članicom EU-a, interes građana za europske izbore biti veći.

Predsjednik Hrvatskoga sabora danas će se u Berlinu sastati i s predsjednikom Bundesrata Winfredom Kretschmannom.

Author: Ured predsjednika Sabora