Leko u Pragu: Demokratski deficit plodno je tlo za ekstremiste

Prag - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je danas u Pragu na skupu posvećenomu borbi protiv jačanja ekstremnih ideologija da je demokratski deficit za njih plodno tlo i zato su samo demokratska rješenja ispravan put. 

Govoreći u završnome dijelu međunarodnoga foruma u Pragu nazvanog "Neka živi moj narod", Leko je kazao da je slabljenju povjerenja građana u politiku, parlamentarnu demokraciju i njezine institucije te političare općenito pridonijela gospodarska kriza. No "upravo je demokratski deficit plodno tlo za jačanje ekstremnih ideja i teorija u politici" i zato bi "samo demokratsko traženje rješenja pridonijelo smanjenju jačanja ekstremnih političkih ideja i ideologija danas u svijetu", rekao je.

Pozvao je na poštivanje zajedničkih vrijednosti Europske unije poput razumijevanja, tolerancije, političke i vjerske snošljivosti te zajedništva u različitostima jer "držimo li se toga, nećemo pogriješiti. Sve drugo moglo bi biti ograničavanje ljudskih prava i sloboda i išlo bi na ruku radikalnim idejama", rekao je Leko. 

Parlamenti trebaju predlagati rješenja na načelima jednakima za svakog pojedinca, "Ali isto tako svi moraju biti svjesni odgovornosti za dosljednu primjenu tih principa", upozorio je.

Bugarski predsjednik Rosen Plevenlijev citirao je riječi izraelskoga bivšeg predsjednika Shimona Peresa koji je rekao da je "bolja ekonomska kriza, nego moralna katastrofa i osramoćenost u svijetu". Podsjetio je da je Bugarska uspjela spasiti svoje cjelokupno židovsko stanovništvo od nacističkog progona, no na žalost nije uspjela zaštititi Židove u bivšoj Jugoslaviji ni Grčkoj.

Predsjednik turskoga parlamenta Cemil Cicek podsjetio je da je Turska primala Židove protjerane iz Španjolske u 15. stoljeću i u doba nacizma te naglasio da su oni "neodvojiv dio turske povijesti". Rekao je i da se sve ekstremne ideologije - antisemitizam, islamofobija i svi oblici rasizma, hrane na istome tlu. "Nemoguće je iskorijeniti ih pojedinačno, ako ne isušimo cijelu močvaru u kojoj rastu", rekao je Cicek.
 

Author: Hina