Leko razgovarao s čelnicima češkoga parlamenta Štechom i Hamačekom

Prag – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji u Pragu sudjeluje na 4. međunarodnom forumu "Neka živi moj narod" u povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, na marginama Foruma održao je odvojene bilateralne sastanke s čelnicima Parlamenta Češke – predsjednikom Senata Milanom Štechom i predsjednikom Zastupničkoga doma Janom Hamačekom.

Štech je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo što se Leko odazvao pozivu na Forum i što je kao predsjednik Hrvatskoga sabora podržao Deklaraciju o borbi protiv antisemitizma i drugih oblika zločina iz mržnje. Izrazio je zabrinutost zbog porasta ekstremizma u Europi i svijetu. Leko je naglasio važnost suradnje Hrvatske i Češke u prevladavanju ekstremnih ideologija i politika. 

Hamaček je pohvalio hrvatski model fiskalizacije te istaknuo da će ga uvesti i Češka. Izrazio je želju da u prezentaciji tog projekta u Češkoj sudjeluju i hrvatski političari i stručnjaci. 

Leko je obećao stručnu pomoć Ministarstva financija i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Hamačeka je zanimalo i kako će nedavni predsjednički izbori utjecati na hrvatsku političku scenu, Leko je istaknuo da je Hrvatska stabilna parlamentarna demokracija te da će Hrvatski sabor odgovorno obnašati svoju ustavnu zadaću. 

- Uvjeren sam da je izabrana predsjednica politički odgovorna i mudra osoba. Njezine izjave idu u smjeru gradnje društva dijaloga i međusobnog poštovanja, a ne konflikta. Takva politika imat će potporu većine hrvatskih građana i institucija, rekao je Leko.

Na oba sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo položajem koji češka nacionalna manjina uživa u Hrvatskoj, ali i hrvatska manjina u Češkoj.

U utorak će predsjednik Sabora, u sklopu Foruma "Neka živi moj narod", sudjelovati na okruglome stolu za predsjednike parlamenata, a nakon zatvaranja Foruma prisustvovat će komemoraciji za žrtve holokausta u bivšem nacističkom koncentracijskom logoru Terezin. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora