Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić održao sastanak s predsjednicom Odbora regija Europske unije Mercedes Bresso

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s predsjednicom Odbora regija Europske unije Mercedes Bresso.

Suradnja Hrvatske i Odbora regije EU-a uspješno se odvija već dulje vrijeme, a dodatno je učvršćena djelovanjem Zajedničkog savjetodavnog odbora kao višeg oblika institucionalne suradnje, zajednička je ocjena predsjednika Sabora Bebića i predsjednice Odbora regije EU-a Bresso.

"Svjesni smo značaja dijaloga između Odbora regija i hrvatskih partnera u smislu kvalitetne pripreme hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji te Zajedničkog savjetodavnog odbora kao učinkovite platforme za razmjenu iskustava u korištenju Strukturnih fondova između hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti i njihovih partnera u zemljama članicama Europske unije", rekao je Bebić i dodao kako je Hrvatska svoj interes među ostalim prepoznala u Dunavskoj strategiji kroz koju će nastojati predlagati i ostvarivati kvalitetne projekte, kao što su poboljšanje mogućnosti za plovidbu Dunavom, bolja povezanost i transport, zaštita okoliša te jačanje društveno-gospodarskih aspekata. "Kako bi u završnom procesu usvajanja Dunavske strategije pridonijela jačanju njezine vidljivosti i dala svoj doprinos određivanju projektnih prioriteta i učinkovitoj koordinaciji za uspješnu implementaciju, Hrvatska je organizirala konferenciju koja će se održati 29. travnja u Vukovaru", zaključio je Bebić.

Tijekom sastanka se razgovaralo i o suradnji u okviru Skupštine europskih regija (ARLEM), Jadranske makroregije uključujući Jadransko-jonsku inicijativu te mogućnostima suradnje hrvatskih i talijanskih lučkih gradova. Europska unija se temelji na snažno izgrađenoj regionalnoj suradnji i veliki značaj pridaje upravo osnaženoj lokalnoj i regionalnoj upravi te bi za Hrvatsku bilo bitno da se intenzivnije uključi u sve dinamičniji proces regionalne suradnje, istaknula je Bresso te dala poticaj za skori sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora sa Zajedničkim parlamentarnim odborom Republike Hrvatske i Europske unije kako bi se raspravile i dogovorile buduće aktivnosti kako u pogledu hrvatske suradnje s relevantnim europskim institucijama tako i u pogledu korištenja europskih fondova. "Naše iskustvo nam govori kako su u novim zemljama članicama Europske unije lokalne vlasti preslabe da bi sudjelovale u razvojnim procesima s Odborom regija EU-a. Stoga smatramo kako je decentralizacija uprave preduvjet za dobro funkcioniranje regionalne suradnje. Snažna demokracija znači snažnu lokalnu demokraciju", zaključila je Bresso.

Author: Ured predsjednika Sabora