Predsjednik Sabora Josip Leko primio izaslanstvo Viteškoga alkarskog društva Sinj

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Viteškoga alkarskog društva Sinj te se upoznao s pripremama ovogodišnje 298. Sinjske alke i planovima za jubilarnu 300. Sinjsku alku, kojoj će 2015. godine pokrovitelj biti Hrvatski sabor.

Predsjednik Viteškoga alkarskog društva Sinj Stipe Jukić rekao je da pripreme teku bez problema i da očekuje još jednu uspješnu Alku. Upoznao je predsjednika Sabora s projektima za 300. obljetnicu, u prvom redu s planom da se do kraja 2014. godine otvori Alkarski muzej koji bi trebao privlačiti turiste u Sinj tijekom cijele godine. Jukić je istaknuo potrebu veće pomoći Ministarstva poljoprivrede za održavanje alkarske ergele, za što je potrebno 1,3 milijuna kuna na godinu, a od Ministarstva Društvo dobiva 300 tisuća kuna.

Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić govorili su o perspektivi koju Sinjska alka i budući Alkarski muzej mogu imati za razvoj turizma u Dalmatinskoj zagori. U tom pogledu kao prioritet istaknuli su izgradnju četverotračne ceste koja bi spojila Sinj s autocestom Zagreb – Split.

Leko je istaknuo da je Sinjska alka tradicija koja prenosi ime Hrvatske i izvan granica naše zemlje. Zauzeo se za to da se kao kulturna baština Alka i budući Alkarski muzej pokušaju izboriti i za sredstva iz fondova Europske unije. Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo uspješnim pripremama za ovogodišnju Alku te je potvrdio svoj dolazak na završnu svečanost 4. kolovoza.

Author: Ured predsjednika Sabora