Predsjednik Sabora Josip Leko sudjeluje na Međunarodnom forumu u spomen na žrtve holokausta

Prag - Porast antisemitizma, rasizma i ksenofobije u Europi 21. stoljeća te davanje smjernica za paneuropski zakon protiv rasizma i govora mržnje teme su 4. međunarodnog foruma "Neka živi moj narod" u spomen na žrtve holokausta što se u ponedjeljak održava u Pragu.

Predsjednici Češke Miloš Zeman i Europskoga parlamenta Martin Schulz, nekoliko europskih povjerenika, pravni i medijski stručnjaci te više od 20 govornika iz europskih parlamenata, a među njima i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, sudjeluju na skupu. Europski židovski kongres glavni je organizator foruma uz Europski parlament i češku vladu. Češki predsjednik Zeman bit će domaćin posebnoga zasjedanja političara koji će na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u utorak 27. siječnja raspravljati o smjernicama za borbu protiv rastućeg ekstremizma, rasizma i netolerancije u Europi i u svijetu.

Nakon sjednice sudionici će otputovati u Terezin na komemoraciju za žrtve koncentracijskoga logora koji se u doba nacizma nalazio u tome češkom gradu.

- Sama komemoracija nije dovoljna. Da bismo spriječili ponavljanje povijesti, moramo učiniti više od govora o mračnim stranicama povijesti. Moramo djelovati kako bismo se suprotstavili sadašnjm prijetnjama i očuvali našu budućnost, rekao je Moshe Kantor, predsjednik Europskoga židovskog foruma. 

Prvi Svjetski forum u spomen na žrtve holokausta održan je 2005. u Krakowu na 60. godišnjicu oslobođenja zatočenika iz koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. Domaćin drugog foruma i 2006. bio je Kijev u spomen na žrtve masovnih pokolja židova što su ih nacisti počinili na lokaciji Babi Yar. Taj je forum donio deklaraciju koja poziva na čuvanje sjećanja na tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata te na ulaganja zajedničkih napora u borbi protiv ksenofobije, antisemitizma i međunarodnog terorizma.

Krakov je bio domaćin i trećega Foruma 2010., posvećenoga 65. godišnjici oslobađanja logora Auschwitz-Birkenau. Tada je donesena incijativa o osnutku Paneuropskoga sveučiliša za sigurnost i toleranciju u svijetu, obrazovne i istraživačke ustanove koja će međunarodnoj zajednici pomagati u borbi za sigurnost u svijetu suočenome s ekstremizmom. 
 

Author: Hina