Predsjednik Sabora sudjelovao na obilježavanju 22. obljetnice osloboditeljske akcije Maslenica

Zadar - Na središnjoj svečanosti obilježavanja 22. godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica, jedne od najuspješnijih osloboditeljskih operacija, u srijedu je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao da je ona potvrdila vjeru u hrvatsku državu i branitelje.

- Ovo je prilika da se prisjetimo vrijednosti na kojima je stvorena ova zemlja, na slobodu koju smo stekli i obranili, na demokraciju i samostalnost hrvatske države za koju smo se izborili, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Leko. Istaknuo je kako se prisjećamo akcije koja je potvrdila vjeru u hrvatsku državu i branitelje, te bila prethodnica Bljesku i Oluji.

Oslobodivši za samo 72 sata 92 četvorna kilometra hrvatskoga teritorija, što je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom, postrojbe Hrvatske vojske i policije ostvarile su glavne ciljeve operacije Maslenica. Prije operacije Hrvatska je brojnim pregovorima, potpisanim sporazumima i primirjima s pobunjenim Srbima nastojala potaknuti dogovorno rješavanje svih pitanja, no oni su sve dogovoreno izigravali. 
Središnja svečanost 22. obljetnice Maslenice počela je ujutro polaganjem vijenaca pred Središnji križ zadarskoga Gradskog groblja u spomen na poginule branitelje.
Uz brojne branitelje i sudionike operacije na obilježavanju nazoče i izaslanici predsjednika Republike i Vlade, Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Glavnog stožera Oružanih snaga RH te predstavnici lokalnih vlasti. Svojim poginulim suborcima počast je odao i umirovljeni general Ante Gotovina.

Najsvečaniji dio, kao i nekoliko prošlih godina, bio je mimohod gradskim središtem postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama. Obilježavanje se nastavilo predstavljanjem dokumentarne knjige "Operacija Maslenica - sjećanje sudionika" autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnadića u dvorani Kazališta lutaka. Riječ je o 8. knjizi iz serije "Republika Hrvatska i Domovinski rat 90. - 95. Memoarsko gradivo" u izdanju Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993. u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela te bitne strateške točke, kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Također, ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak s 30 tona eksploziva.

Srpskim je snagama došla pomoć iz Srbije, zatim snage kapetana Dragana, arkanovci i drugi dobrovoljci te dijelovi vojnih postrojbi iz BiH kojima je zapovijedao general Ratko Mladić. Maslenica je bila ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995. U prva tri dana operacije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja. U operaciji Maslenica prvi put su angažirane sve grane hrvatskih Oružanih snaga. 

Author: Hina