Predsjednik Sabora Josip Leko uručio priznanje pobjedničkoj posadi 16. maratona lađa na Neretvi

Ploče - Uručenjem priznanja pobjednicima večeras je u Pločama završen 16. maraton lađa na kome se natjecala 41 posada u tradicionalnim izvornim neretvanskim lađama na veslačkoj stazi dugoj 22 tisuće i 580 metara od Metkovića do Ploča. Pobjednicima maratona petu godinu za redom, posadi "Gusari", zlatnu medalju te veliki prijelazni štit kneza Domagoja i mali štit kneza Domagoja u trajno vlasništvo uručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Leko je prigodom uručivanja priznanja pobjedničkoj posadi istaknuo kako je Maraton lađa "dokaz da znamo otkuda smo i kuda vozimo". "Znamo da moramo biti uporni, uigrani i korektni jedni prema drugima", rekao je Leko. Dodao je kako je poruka Maratona lađa da se isplati solidarnost, uigranost, treniranost i vježbanje. "Poruka s Maratona lađa je za cijelu Hrvatsku: vježbajte, radite, budite solidarni među sobom", kazao je Leko nakon što je uručio priznanja pobjedničkoj posadi.

Bilo je planirano da pokrovitelj Maratona lađa, predsjednik Republike Ivo Josipović, uruči priznanje pobjedničkoj posadi, ali je zbog obveza morao otputovati iz Ploča prije službenog proglašenja pobjednika te je umjesto njega pobjednička priznanja uručio predsjednik Sabora Josip Leko, koji je s predsjednikom Josipovićem pratio natjecanje posada duž Neretve sa zapovjednog broda.

Drugoplasirana posada "Stabline" iz istoimenog mjesta kod Ploča osvojila je srebrnu medalju i mali štit kneza Domagoja, a trećeplasirana posada "Crni put" iz Metkovića brončanu medalju i mali štiti kneza Domagoja. Maraton lađa je tradicionalna sportsko-turistička manifestacija u kojoj se natječu izvorne tradicionalne lađe sa Neretve, a manifestaciju prati više desetaka tisuća posjetitelja. (Hina)

Author: Služba za medije/Hina