Leko i Gruevski: Hrvatska podupire Makedoniju na putu u EU i NATO

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Gruevski je upoznao Leku s nastojanjima da Makedonija riješi spor oko svoga imena s Grčkom. Istaknuo je da je Makedonija još 2008. godine ispunila uvjete za članstvo u NATO-u, a 2009. uvjete za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, no oba procesa zamrznuta su zbog grčke blokade. Gruevski je izrazio spremnost da se nastave nastojanja o postizanju dogovora s Grčkom. Dodao je da, bez obzira na blokadu, Makedonija provodi reforme potrebne za članstvo u EU-u kako bi, čim se jednom pregovori otvore, bila spremna što brže zatvarati pregovaračka poglavlja.

Leko je podsjetio da je Hrvatska priznala Makedoniju u skladu s njezinim ustavnim imenom te je obećao potporu u procesima integracije te zemlje u EU i NATO. Istaknuo je kako je hrvatski strateški interes da sve države Zapadnoga Balkana uđu u euroatlantske asocijacije.

Leko i Gruevski zaključili su kako su Hrvatska i Makedonija prijateljske države koje nemaju nikakvih otvorenih pitanja. Gruevski je Leki prenio poziv predsjednika Sobranja da posjeti Makedoniju.

Author: Ured predsjednika Sabora