Predsjednik Sabora na svečanosti "Deset dana Svete Nedjelje" u Ludbregu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko pozdravio je okupljene hodočasnike u Zavjetnoj kapeli Hrvatskoga sabora u prigodi svečanosti "Deset dana Svete Nedjelje" u Ludbregu, koja se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Sabora. Današnja svečanost održava se u povodu 500. obljetnice izdavanja Bule pape Leona X. kojom je priznato ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove te u spomen na zavjet Hrvatskoga sabora iz 1739. godine da će sagraditi kapelu u borbi protiv kuge koja je tad harala Europom. Zavjetna kapela sagrađena je 1994. godine. 

Predsjednik Sabora Josip Leko u svom govoru naglasio je da je Ludbreg mjesto najčvršće veze između dviju institucija – Crkve i Hrvatskoga sabora – koje nas, bez obzira na razlike u razmišljanjima, ujedinjuje u vjeri u mogućnost ozdravljenja i u bolje sutra hrvatskog društva. Istaknuo je da su ekonomska i moralna kriza pošast koje su zahvatile cijelu Europu.

- U današnjem globaliziranom svijetu, u kojem središte moći više nije država, nego su glavnu riječ preuzeli kapital i međunarodni tokovi novca, čovjek pojedinac s pravom se osjeća nesigurnim i ugroženim, rekao je Leko. Dodao je kako su urušavanjem sustava solidarnosti, koji se gradio desetljećima, u pitanje dovedena temeljna ljudska prava pojedinca kao što su pravo na rad, na obrazovanje i na zdravstvenu zaštitu. Pozvao je okupljene da današnju svečanost dožive kao poticaj da se zajednički, u dijalogu i toleranciji, traže rješenja za prevladavanje poteškoća te na solidarnost sa svima potrebitima u hrvatskom društvu.

Author: Ured predsjednika Sabora