Leko: Nisam razočaran odlukom o odbacivanju tužbe


Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nije razočaran odbijanjem i hrvatske i srpske tužbe za genocid, a važnim je ocijenio to što je Međunarodni sud pravde utvrdio da je Hrvatska bila žrtva, da je bilo zločina za koje ova presuda ne eliminira odgovornost i da im u budućnosti treba pronaći krivce te ih u skladu s njihovom odgovornosti kazniti.

- Niti sam razočaran niti bih bio ushićen ijednom odlukom jer je odluka ograničenih mogućnosti zbog pravnih okvira međunarodne konvencije. Vrlo je važno to što je sud utvrdio da je Hrvatska bila žrtva jer je utvrdio da je bilo zločina za koje ova presuda ne eliminira odgovornost i da im u budućnosti treba pronaći krivce te ih u skladu s njihovom odgovornosti kazniti, rekao je Leko u utorak u Hrvatskome saboru. Važnim je ocijenio to što sud upućuje obje države da učine sve da pronađu žrtve koje su nestale tijekom Domovinskoga rata, da pronađu uzrok njihova stradanja i da "obilježimo naše žrtve dostojanstveno". To je, izjavio je, dobar rezultat toga suda. 

Istaknuo je da je sud u sklopu svoga djelokruga razmatrao činjenice iz Domovinskoga rata sa stajališta podvođenja pod pravni okvir Međunarodne konvencije za sprečavanje i kažnjavanje zločina genocida te da se nije upuštao u povijesno istinite činjenice da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije. - U tom smislu ostaje da povjesničari utvrde razloge, a mi pokušamo pronaći u budućnosti bolje odnose, naglasio je.

Na pitanje hoće li presuda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije u budućnosti, Leko je kratko rekao: "Domovinski rat je završio, Hrvatska je pobjednica, a činjenica da trebamo graditi budućnost podrazumijeva da nalazimo i pronalazimo zajedničke interese za budućnost. Ostat ćemo susjedi i trebamo se uvažavati kao susjedi". Smatra da i u ovakvoj presudi žrtve mogu naći zadovoljštinu. "Neosporno je da se sud nije upuštao u povijesno već utvrđene činjenice da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije i da je uputio da se ovom presudom ne eliminira krivnja onih koji su počinili ratne zločine". (Hina)
  
 
 

Author: Hina