Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić na Konferenciji predsjednika parlamenata EU govorio o budućnosti Europe

Pariz - Europska unija je dosad najuspješniji multilateralni model integracije utemeljen na regionalnoj suradnji, na viziji koje je i začeta, rekao je na Konferenciji predsjednika parlamenata EU u Parizu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. 

Bebić je to rekao u govoru na temu "Budućnost Europe za 2030. godinu", na trećoj plenarnoj sjednici konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU i zemalja kandidata kojom i završava dvodnevni skup u glavnom gradu Francuske.

Bebić je u govoru podsjetio kako današnji naraštaji pamte brojne velike događaje koji su postupno mijenjali sliku svijeta, do ove današnje u kojoj je s jedne strane moderan svijet najsuvremenijih znanja, tehnologija i uređaja, a s druge svijet suočen s gospodarskom i financijskom krizom, posljedicama klimatskih promjena, siromaštvom, sukobima i sve većim demografskim problemima.

Predsjednik Sabora upozorio je kako se već vidi da je gotovo neizvedivo pronaći rješenje za bilo koju krizu u okvirima granica samo jedne države i to stoga što su posljedice svakog od tih izazova šire od državnih granica, zaključivši kako će u budućnosti to biti još izraženije.

Govoreći o viziji Europe u budućnosti, Bebić je ocijenio kako ta vizija kaže da će "Europa biti kohezivni, integrirani globalni akter međunarodne politike". Na raspolaganju će imati razne političke, ekonomske i vojne instrumente kojima će braniti europske interese i ideale, institucionalne kapacitete nužne za svladavanje globalne krize.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina