Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika mađarske Nacionalne skupštine Pála Schmitta

Zagreb - Predsjednik mađarskog parlamenta Pál Schmitt, koji će u kolovozu preuzeti dužnost predsjednika države, rekao je u Zagrebu nakon sastanka s hrvatskim kolegom Lukom Bebićem kako se nada da će u tijeku mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2011. godine Hrvatska potpisati pristupni sporazum s EU-om. 

"Nadamo se da ćemo za mađarskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2011. imati tu čast da budemo svjedoci potpisivanja sporazuma o priključenju Hrvatske Europskoj uniji", rekao je Schmitt u Hrvatskom saboru nakon razgovora s Bebićem.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Bebić rekao je da su razgovarali i o dosadašnjoj suradnji između Hrvatske i Mađarske koja je u svemu "na visokoj razini". "Ustvrdili smo da je to temelj za još bolju suradnju kad Hrvatska postane članicom EU-a", rekao je Bebić. Podsjetio je da je Mađarska bila prva zemlja članica NATO-a koja je u parlamentu potvrdila sporazum o ulasku Hrvatske u Sjevernoatlantski savez. "Učinila je to s golemom većinom u parlamentu ... Hrvatska je od neovisnosti imala snažnu i djelatnu potporu svih mađarskih vlada", rekao je Bebić.

Schmitt je rekao kako je postalo uobičajeno da "susjedne zemlje imaju probleme". "Mi nemamo probleme jedni s drugima. Nama je interes i cilj da Hrvatska postane članicom EU-a. Naši su narodi prijatelji", rekao je Schmitt, koji je od 2004. do 2009. u Europskom parlamentu bio supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU. Zahvalivši Bebiću na odnosu Hrvatske prema mađarskoj manjini, dodao je kako smatra da i Mađarska ima primjeren odnos prema Hrvatima koji žive u toj zemlji.

Bebić i Schmitt su razgovarali i o provedbi Twinning Light projekta IPA 2007 "Potpora Hrvatskom saboru kroz pripreme za pristupanje Europskoj uniji", koji je Hrvatski sabor zadnjih mjeseci provodio u suradnji s mađarskom Nacionalnom skupštinom. Očekivani rezultati tog projekta su stvaranje novoga pravnog okvira za funkcioniranje Hrvatskoga sabora u uvjetima članstva u Europskoj uniji, uvođenje nove organizacijske strukture Sabora uz razvoj upravnih sposobnosti te provedba informacijske kampanje Hrvatskoga sabora radi podizanja svijesti građana o svim vidovima članstva u EU.

Schmitt će 6. kolovoza preuzeti dužnost mađarskog predsjednika od predsjednika Laszla Solyoma, pošto ga je potkraj lipnja na prijedlog vladajuće stranke Fidesz na tu dužnost izabrao parlament. Schmitt je osvojio 263 glasa u parlamentu od 386 članova, a više od dvije trećine mandata imaju članovi Fidesza. Iako je uloga predsjednika u Mađarskoj uglavnom ceremonijalna, on može vratiti zakone parlamentu na ponovno razmatranje ili predložiti ustavnom sudu razmatranje nekoga pitanja. Pál Schmitt je i dvostruki olimpijski pobjednik u mačevanju s Olimpijskih igara 1968. u Mexicu i 1972. u Muenchenu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina