Svečanom ceremonijom završen Twinning projekt u Hrvatskome saboru

Zagreb - Delegacija Europske unije u Hrvatskoj i Hrvatski sabor zajednički su okončali Twinning light ugovor za IPA 2007. "Podrška Hrvatskom saboru kroz pripreme za pristupanje EU", koji je financirala Europska unija. Svečanom zatvaranju nazočili su predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, predsjednik mađarskog parlamenta Pál Schmitt i šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren. 

"Cilj ovog projekta je bio da se Sabor učinkovito pripremi za sudjelovanje u kompleksnom procesu donošenja odluka u okviru EU-a. Hrvatski sabor će svoj utjecaj na zakonodavstvo na europskoj razini ostvarivati u postupku nadzora nad djelovanjem Vlade u institucijama EU-a", rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić obraćajući se nazočnima na svečanosti.

Rezultat projekta je izrada učinkovitog pravnog okvira potrebnog kako bi se ispunile obveze Hrvatskoga sabora nakon pristupanja EU - jačanje znanja stručne službe Sabora vezano za pitanja EU i izrada prijedloga za podizanje javne svijesti o parlamentarnim aktivnostima vezanima za EU. Rezultate projekta predstavili su voditelj projekta zemlje članice Zoltan Horvath iz Mađarske nacionalne skupštine i voditelj projekta zemlje korisnice Mišo Munivrana, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora.

Projekt je proveo Hrvatski sabor u suradnji s Mađarskom nacionalnom skupštinom uz vrijedan doprinos brojnih europskih parlamenata. Projekt je s primjenom započeo u veljači 2010. s 19 aktivnosti u tijeku šest mjeseci.
 

Author: Internet redakcija/Hina