Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić o dojmovima s Konferencije predsjednika parlamenata EU u Parizu

Pariz - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u Parizu je izrazio veliko zadovoljstvo netom završenom konferencijom predsjednika parlamenata zemalja članica EU i zemalja kandidata, ustvrdivši kako je to bio jedan od važnih događaja na kojima je sudjelovao, ne samo zbog važnosti same konferencije, već i zbog velikog broja bilateralnih sastanaka koje je imao. 

"Imao sam više od 20 susreta s predsjednicima parlamenata zemlja članica EU, među kojima su neki bili iznimno sadržajni i kvalitetni, poput onoga s predsjednikom španjolskog parlamenta Felipeom Gonzalesom, ali prije svega s predsjednikom talijanske skupštine Giancarlom Finijem, jednim od najistaknutijih talijanskih političara današnjice" izjavio je Bebić hrvatskim novinarima koji su ga pratili na skupu u Parizu.

Predsjednik Sabora kazao je kako je s Finijem razgovarao o tome kako su i Hrvatska i Italija zainteresirane za održivost postojeće granice na moru između dviju zemalja. "To je izravni kontakt i spojnica naših dvaju naroda i vrlo je značajna za budućnost obje zemlje" kazao je Bebić.

Po riječima predsjednika Hrvatskoga sabora, Fini je najavio da će o današnjem razgovoru što prije izvijestiti talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija, koji je i sam nedavno bio u Hrvatskoj. Na taj će se način, objasnio je Bebić, preko talijanskog ministra i Europska unija upoznati s činjenicom da bi Hrvatska i Italija mogle izgubiti neposredni granični kontakt na moru. 

"Mi nismo tražili da to bude posebna, konkretna tema, nego je riječ o našem zajedničkom interesu da se ta granica održi i nadamo se da će se o svim implikacijama koje iz toga proizlaze raspravljati i u našim pristupnim pregovorima s EU", kazao je Bebić.

Govoreći o rezultatima konferencije predsjednika parlamenata, Bebić je kazao kako je važno što se istaknula predviđena veća uloga nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta u kreiranju, ali i provedbi politike EU.

Time se, smatra Bebić, smanjuje jaz između građana i institucija EU i daje veći legitimitet izvršnoj vlasti, odnosno Europskoj komisiji, jer će ubuduće svoje odluke moći bazirati na neposrednoj komunikaciji s nacionalnim parlamentima.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina