Leko: Vizija Europske unije treba biti inspiracija i za Jugoistočnu Europu

Budimpešta - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjeluje na 6. konferenciji predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana. Predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover rekao je da Mađarska organizira ovaj skup jer je njezin strateški interes proširenje Europske unije na područje Zapadnog Balkana.

Predsjednik Sabora bio je glavni govornik o temi „EU integracije: rezultati i težnje“. Govoreći o iskustvu Hrvatske, Leko je naglasio da nijedna država članica EU-a nije bila suočena s toliko tranzicija u tako kratkom vremenu - stvaranjem samostalne države, prelaskom iz jednopartijskog sustava u demokratsko višestranačje, domovinskim ratom, poraćem i prelaskom iz socijalističke ekonomije u tržišno gospodarstvo. „Hrvatska je postala članica EU-a dobro pripremljena za funkcioniranje u novom okruženju. Reforme dokazuju da je dobila vrijednu, sposobnu i pouzdanu članicu“ – rekao je Leko. Podsjetio je da je Hrvatska imala jedinstven pristupni proces, posebna pregovaračka poglavlja, zastoje zbog odnosa s Haškim sudom i slovenske blokade, ali i unutarnjih previranja u Europskoj uniji. Bez obzira na sve, Leko je ocijenio da je pristupni proces bio vrijedan projekt jer je pomogao izgradnji institucija i transformaciji države.

„Hrvatska je postala članica bez velike euforije kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji. Naše proširenje različito je od onog 2004. godine. Ušli smo sami i puno realnije“ – rekao je Leko, i naglasio kako Hrvatska sad ima priliku biti ravnopravan, aktivan i konstruktivan sudionik i doprinijeti zajedničkom donošenju važnih odluka, bez obzira na to kako Europa ponekad bila nesavršena. Ocijenio je da je Hrvatska svojevrsni regionalni „ledolomac“ kad je riječ o EU. “Postali smo članica Europske unije, ali nismo se nigdje odselili. I dalje smo ostali u istom okruženju i dalje su nam susjedne države ostale iste“ – rekao je Leko i dodao da je to dodatni motiv da potakne i druge države iz regije na europske integracije. Ocijenio je da vizija koja je stvorila Europsku uniju treba biti inspiracija i za suradnju u Jugoistočnoj Europi te da je jačanje europskog projekta u regiji u interesu svih.

Author: Ured predsjednika Sabora