Predsjednik Sabora sazvao 8. plenarnu sjednicu

Zagreb - Hrvatski će sabor prvu ovogodišnju sjednicu započeti 28. siječnja, izvijestio je danas predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, te najavio da bi parlament u veljači trebao odlučivati o zastupničkim plaćama i mirovinama, jer, kako je rekao, dužnosnici moraju pokazati solidarnost u uvjetima krize i recesije.

"Smatram da državni dužnosnici trebaju pokazati osjetljivost za situaciju u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska, nego i Europa i svijet, za recesiju koja se već osjeća u nekim područjima gospodarstva", izjavio je Bebić nakon sjednice saborskog Predsjedništva. Najavio je da će Sabor raspravljati o plaćama i mirovinama saborskih zastupnika na temelju iskustava drugih europskih država, koje su dužnosnička primanja prilagodile aktualnoj svjetskoj financijskoj krizi, a po teritoriju, broju stanovnika i drugim parametrima slične su Hrvatskoj. Bebić je izvijestio kako podatke očekuje iz desetak europskih zemalja.

Istaknuo je kako se na dnevnom redu 8. sjednice trenutačno nalazi 46 točaka, od kojih je polovica s protekle sjednice. Bebić je najavio kako bi sjednica trebala trajati tri tjedna uz mogućnost njezina produljenja, zbog najava iz Vlade da će u Sabor uputiti nove zakonske prijedloge. Među njima bi trebali biti i zakoni kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije. Takvih bi zakona u ovoj godini Sabor trebao donijeti 57, najviše u prvoj polovici godine.

Author: Internet redakcija/Hina