U Saboru obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Zagreb – Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) i Veleposlanstvo Kraljevine Danske organiziraju niz aktivnosti sa osnovnim ciljem osvješćivanja javnosti o ovom ozbiljnom javnozdravstvenom problemu.

Jedna je od brojnih organiziranih akcija i mjerenje šećera u Hrvatskome saboru radi podizanja svijesti zastupnika te prisutnih medija koje je jutros organizirano ispred Sabornice, a prvi je akciju osobnim sudjelovanjem podržao predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Tom je prigodom naglasio važnost organiziranja ovakvih akcija jer „u svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti očekuje se i porast oboljelih“. Akciji se odazvalo stotinjak saborskih zastupnika i službenika.

Mjerenju je prisustvovala i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Romana Jerković te veleposlanik Kraljevine Danske Poul Erik Dam Kristensen što predstavlja uspješan nastavak suradnje Veleposlanstva Kraljevine Danske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja. Svima im je zajednički cilj pronalazak rješenja za liječenje što većeg broja ljudi, trajna edukacija građana i promocija nacionalne strategije borbe protiv dijabetesa.

Author: Služba za medije