Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio kineskog veleposlanika Zhifeija Shena

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Zhifeija Shena.

Kineski veleposlanik istaknuo je da će njegov zadatak ponajprije biti ostvarivanje konkretnih rezultata u gospodarskoj suradnji između dvije države. Čestitao je predsjedniku Sabora i hrvatskome narodu Dan državnosti, primijetivši da je proteklih 19 godina Hrvatska izuzetno napredovala, a da Kina s radošću prati sva postignuća Hrvatske koju smatra jednim od najvećih prijatelja u ovom dijelu Europe. Izrazivši svoje poštovanje predsjedniku Sabora, osvrnuo se na službeni posjet predsjednika Bebića Narodnoj Republici Kini i Svekineskom narodnom kongresu u kolovozu prošle godine, kojom prilikom je potvrđeno prijateljstvo koje veže dva naroda i države, a pogotovo velik potencijal na planu gospodarske suradnje. Istaknuvši turizam kao jedno od važnih područja, izrazio je zadovoljstvo da je hrvatska Vlada donijela odluku o liberalizaciji viznog režima za kineske turiste. 

Predsjednik Bebić zahvalio je kineskom veleposlaniku na njegovoj angažiranosti u obnašanju veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj, zaželio mu uspjeh u radu, kao i da izvrsni politički odnosi Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine dobiju nove sadržaje, inicirane već tijekom njegovog prošlogodišnjeg posjeta Kini. Predsjednik Sabora rekao je kako je Hrvatska s velikim simpatijama i poštovanjem popratila posjet predsjednika NR Kine Hu Jintaoa Hrvatskoj, u lipnju 2009. godine, a nedugo nakon tog posjeta uslijedio je posjet predsjednika Bebića Kini, u čijem izaslanstvu je bio tadašnji zastupnik Hrvatskoga sabora, a sadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Sve te međuparlamentarne posjete još su više produbile dobre odnose, ali i ukazale na brojne neiskorištene potencijale u suradnji, posebice gospodarskoj. Predsjednik Bebić ocjenjuje da tu suradnju treba konkretizirati prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a posebno je istaknuo mogućnost konkretiziranja dogovora o korištenju hrvatskih luka za ulaz i plasiranje kineskih roba na tržišta srednje i istočne Europe u što kraćem roku. Kako NR Kina na jesenskom Zagrebačkom velesajmu sudjeluje kao zemlja partner, obostrano je izražena potpora da se međusobna suradnja okruni zajedničkim projektima. 

Author: Ured predsjednika Sabora