U Sincu otkriveno spomen-obilježje žrtvama komunističkog režima

Otočac - Na području Tupala – Sinca u Gackoj dolini svečano je otkriveno prvo spomen-obilježje koje je na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja hrvatska država postavila u znak sjećanja na 15 žrtava komunističkog režima pogubljenih na tom području 1946. 

Spomen-obilježje u Tupalama - Sincu otkrili su ministar branitelja Predrag Matić te Ivica Kostelac, unuk pokojnog Ilije Kostelca, koji je ekshumiran iz toga grobišta. To je prvo spomen-obilježje među onima koji će biti podignuti, najavili su danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić, koji je i predsjednik Vladina povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Spomenik je podignut na mjestu gdje je u rujnu 1946. ubijeno 15 žrtava, čije su kosti ove godine ekshumirane i pokopane na mjesnome groblju u Otočcu. 

Predsjednik Sabora Leko rekao je kako se otkrivanjem spomenika za 15 žrtava komunističkog režima izražava „ljudsko, iskreno i duboko poštovanje svakoj nevinoj žrtvi“ te da se time „osuđuju svi zločini protiv čovječnosti“. "Odavanje počasti nevinim žrtvama smatram našom civilizacijskom i moralnom obavezom i ljudskom gestom", istaknuo je Leko i dodao kako želi "jasno i nedvosmisleno naglasiti namjeru da se naše društvo gradi na promicanju demokratskih vrijednosti, antifašizmu, toleranciji i poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda". Ministar Matić rekao je kako je riječ o humanitarnom i civilizacijskom pitanju, a stajalište Vlade je da svaka žrtva zaslužuje svoje mjesto pijeteta i svoje posljednje počivalište. Ponosan sam na članove povjerenstva koji su prepoznali odlučnost Vlade u namjeri da obilježi sva mjesta na kojima su stradale žrtve totalitarnih režima, istaknuo je i dodao da je u proteklih 70-ak godina, posebno u posljednjih 20, bilo pokušaja da svaka žrtva zasluži mjesto posebnog pijeteta, „a to je, eto, uspjelo tek ovoj vlasti usprkos sumnjama mnogih“. "Kao što su crni obelisci obilježja mjesta žrtava zločina tijekom Domovinskog rata, tako će ubuduće kocke s ulazom koji stvara dojam klaustrofobične bezizlaznosti predstavljati na više od stotinu mjesta osudu zločina totalitarnih režima, kako komunističkog tako i ustaškog", rekao je Matić.

Autori postavljenoga spomen-obilježja su Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan-Zimmermann iz arhitektonskog studija x.3.m. Riječ je o 13-tonskoj betonskoj kocki stranica 2,5 metara s uskim unutarnjim prostorom u kojem će biti popis žrtava.

Kako je priopćilo Ministarstvo branitelja, nakon otkrivanja spomen-obilježja u hotelu "Zvonimir" u Otočcu održana je treća sjednica Vladina povjerenstva. Na sjednici je bilo riječi o dosadašnjim rezultatima tog povjerenstva i podnošenju izvješća o njegovu radu Vladi i Saboru. Od 1. siječnja do 30. prosinca 2013. istraženo je 15 lokacija u šest županija i Zagrebu iz kojih su ekshumirane 273 žrtve.

Author: Hina