Leko primio predstavnike braniteljskih prosvjednika

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predstavnike udruga koje sudjeluju u braniteljskome prosvjedu u Savskoj 66. Razgovarali su o zahtjevima prosvjednika te izradi novoga Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški rekao je da u izradi prijedloga navedenoga zakona sudjeluju i braniteljske udruge u okviru pododbora koji je osnovao saborski Odbor za ratne veterane. Ponovili su zahtjev za smjenu ministra branitelja Freda Matića i njegovih suradnika te zatražili da zajednički sastanak s predstavnicima branitelja održe predsjednica Republike, predsjednik Sabora, predsjednik Vlade i ministar branitelja. 

Leko je izrazio zadovoljstvo time što predstavnici branitelja sudjeluju u izradi novoga zakonskog prijedloga. Ocijenio je da ga treba što prije dovršiti kako bi se otvorila javna rasprava. Ponovio je svoje stajalište da taj zakon treba ujediniti sva pitanja braniteljske populacije te da bi trebao biti organski, a ne ustavni zakon. Kad je riječ o političkim zahtjevima braniteljskih prosvjednika, rekao je da moraju poštovati demokratsku proceduru. 

Branitelji su izrazili i nezadovoljstvo najavljenim protuprosvjedom te su zatražili zaštitu od državnih institucija. Upozorili su da će biti teško kontrolirati situaciju i spriječiti moguće izgrede ako protuprosvjednicima bude omogućen dolazak u Savsku 66.
 

Author: Ured predsjednika Sabora