Predsjednik Sabora Josip Leko razgovarao s austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom

Zagreb – Hrvatsku i Austriju povezuju čvrsti mostovi, ne samo povijesni nego i gospodarski, kulturni, hrvatska manjina u Austriji, austrijska manjina u Hrvatskoj kao i sve veći broj austrijskih turista. Službena hrvatska politika doživljava Austriju kao partnersku i prijateljsku zemlju, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s ministrom vanjskih poslova Republike Austrije Sebastianom Kurzom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Leko je izrazio očekivanje da će se uskoro riješiti i jedino otvoreno pitanje za austrijske državljane kroz izmjene Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Kurz je naglasio da je ovo njegov prvi službeni posjet nekoj državi jer je ministrom vanjskih poslova imenovan prije pet dana. -Hrvatska i Austrija usko su povezane, povijesno, gospodarski ali i međuljudskim vezama. Upravo stoga sam svjesno izabrao Hrvatsku za svoje putovanje i molim vas da to shvatite kao znak želje da se naša bliska suradnja nastavi, rekao je Kurz. Dodao je kako postoji interes austrijskih poduzetnika za nova ulaganja u Hrvatsku, istaknuvši kako se uglavnom žale na preveliku birokraciju i problem pravne sigurnosti.

Leko je ustvrdio da je sigurnost Hrvatske za investicije svakim danom sve veća, da je pravosuđe posve neovisno o politici i vlasti te da se radi i na rješavanju problema zemljišnih knjiga.

Leko i Kurz razgovarali su i o situaciji u Jugoistočnoj Europi. Leko je naglasio da je Hrvatska zainteresirana da sve zemlje te regije, sukladno vlastitim sposobnostima i spremnosti, postanu članice Europske unije i NATO-a. 

Author: Ured predsjednika Sabora