Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić: Hrvati su po antifašizmu među prvima u svijetu

Zagreb - Kada bi se mjerilo po broju stanovnika, hrvatski bi narod po sudjelovanju u antifašističkoj borbi bio među prvima u svijetu, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na svečanom primanju u Saboru u povodu Dana Europe i 65. obljetnice pobjede nad fašizmom. 

"Možda smo i prvi u svijetu pružili oružani otpor talijanskom fašizmu u Istri. Imamo se čime ponositi jer se Hrvatska svrstala među pobjedničke narode", istaknuo je Bebić. Podsjetio je da je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o antifašizmu te da je Ustavom utvrđeno da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu, nasuprot ustaškom režimu Ante Pavelića.

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović-Konstantinović zauzela se za izjednačavanje prava antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Istaknula je kako nije riječ o privilegijama, nego o poštivanju Ustava. I Bebić i Čulinović-Konstantinović zauzeli su se za obnovu i očuvanje spomenika iz NOB-a.

Na svečanom primanju u Saboru bili su i predsjednici države i vlade Ivo Josipović i Jadranka Kosor, no oni nisu govorili na skupu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina