Leko primio predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj ef. Hasanovića

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića. Razgovarali su o obilježavanju stote obljetnice priznavanja islama kao jedne od službenih religija u Hrvatskoj, a odluku o tome donio je Hrvatski sabor 27. travnja 1916. godine.

Hasanović je izvijestio Leku o nizu manifestacija kojima Islamska zajednica iduće godine planira proslaviti tu obljetnicu te je predložio da Hrvatski sabor 27. travnja 2016. održi svečanu sjednicu i bude pokrovitelj svečane akademije u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Leko je podržao taj prijedlog i naglasio da odluku o tome treba donijeti Predsjedništvo Hrvatskoga sabora.

Hasanović je podsjetio da je Hrvatska druga europska zemlja koja je priznala islam, nakon Austrije koja je to učinila 1912. godine. Izrazio je zadovoljstvo statusom koji Islamska zajednica uživa u Hrvatskoj i dodao kako hrvatski model preporučuje kao primjer rješavanja muslimanskoga pitanja diljem svijeta. 

U sklopu obilježavanja stote obljetnice priznavanja islama u Hrvatskoj u Zagrebu će iduće godine, među ostalim, biti održan i Treći svjetski halal forum, koji okuplja proizvođače halal proizvoda iz cijeloga svijeta, kao i skup muslimanskih vjerskih poglavara iz Europe, najavio je Hasanović. Leko je ocijenio da je ta obljetnica važan događaj za hrvatsko društvo te da ima posebnu važnost i za Europu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora