Predsjednici parlamenata Leko i Prammer razgovarali o gospodarskoj i parlamentarnoj suradnji Hrvatske i Austrije

Zagreb – Hrvatska i Austrija imaju jako dobre gospodarske odnose, ali oni mogu biti još bolji, ocijenio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s predsjednicom austrijskog parlamenta Barbarom Prammer, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Podsjetio je da je Austrija najveći inozemni investitor u Hrvatsku, dok je peta po gospodarskoj suradnji.

Barbara Prammer istaknula je da je ključno pitanje kako će Hrvatska iskoristiti novac europskih fondova, napomenuvši da postoji velik interes austrijskih gospodarstvenika da se uključe u te projekte. -Bitno je pridržavati se vladavine prava. Sad bi Hrvatska trebala provesti sve zakone koje je donijela prije ulaska u EU kako bi taj pravni okvir zaživio u praksi, prenijela je Prammer poruku austrijskih gospodarstvenika koji posluju u Hrvatskoj.

Leko i Prammer suglasili su se da se pojača suradnja parlamenata, posebno kad je riječ o europskim poslovima i regionalnim inicijativama poput Dunavske strategije. Kao glavni izazov na koji cijela Europa mora snažnije odgovoriti, istaknuli su porast nezaposlenosti mladih. Leko je izrazio želju da se riješe otvorena pitanja između dviju zemalja, poput povrata imovine austrijskim državljanima. U tom smislu najavio je da se pripremaju izmjene Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Prammer je naglasila da je izabrala Hrvatsku za svoj prvi službeni posjet nakon što je ponovo izabrana za predsjednicu austrijskog parlamenta kako bi pokazala koliko važnim smatra dobre odnose Austrije i Hrvatske.

Author: Ured predsjednika Sabora