Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU u Stockholmu

Stockholm - Lisabonskim ugovorom nacionalni parlamenti postaju važniji u donošenju odluka koje će utjecati na cjelokupno članstvo Unije, ocijenio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, koji sudjeluje na godišnjoj Konferenciji predsjednika parlamenata EU-a. 

"Lisabonskim ugovorom nacionalni su parlamenti dobili novu dimenziju i snagu u donošenju odluka i pojedinih zakona koji će se odnositi na cjelokupno članstvo Unije", rekao je Bebić u izjavi za hrvatske novinare nakon plenarne sjednice posvećene Lisabonskom ugovoru i interparlamentarnoj suradnji. Objasnio je da će Europska komisija ubuduće biti informiranija o stajalištima pojedinih vlada. Lisabonski ugovor, dodao je, operacionalizira funkcioniranje sustava i uspostavlja komunikaciju između Europske komisije, Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata. "To je uslijedilo kada je utvrđeno da postoji jedan demokratski deficit između građana, odnosno nacionalnih parlamenata, i onoga što donosi Europska komisija kao svoje odluke", rekao je predsjednik Sabora.

Osvrnuo se na nove tehnologije kako bi se ta komunikacija poboljšala i kazao da se Hrvatski sabor uz pomoć mađarskog parlamenta priprema za osposobljavanje stručnih službi, najavivši da bi se i osobno mogao pojaviti, primjerice, na Facebooku.

Izrazio je i nadu da bi koncem godine Hrvatska mogla dobiti svog službenog predstavnika u Europskom parlamentu.

Predsjednik Sabora je nakon plenarne sjednice, zajedno s ostalim predsjednicima nacionalnih parlamenata EU-a, predsjednikom Europskog parlamenta i predstavnikom Europske komisije te Turske i Makedonije kao zemljama kandidatima za članstvo u Uniji, primljen u audijenciju kod kralja Carla XVI. Gustafa i kraljice Silvije.

Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik talijanskog Zastupničkog doma bit će supokrovitelji povijesne veslačke regate "Tragom naših pradjedova" od Ploča do talijanskog Termolija u znak obilježavanja 500. godišnjice bijega Hrvata s područja Omiša i Neretve pred Turcima, izjavio je Luka Bebić nakon sastanka s Gianfracom Finijem na marginama Konferencije predsjednika parlamenata EU-a u Stockholmu. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina