Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Kluba zastupnika CDU/CSU u njemačkom Bundestagu Volkera Kaudera

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Kluba zastupnika CDU/CSU u njemačkom Bundestagu Volkera Kaudera, s kojim je razgovarao o pripremama Hrvatske za ulazak u EU.

Izrazivši zadovoljstvo tradicionalno dobrim, prijateljskim i partnerskim odnosima Hrvatske i Njemačke, predsjednik Sabora Luka Bebić zahvalio je na kontinuiranoj podršci i pomoći Njemačke Hrvatskoj od proglašenja neovisnosti, preko članstva u NATO-u sve do podrške na putu prema EU. Istaknuo je kako o kvaliteti bilateralnih odnosa govore i brojni susreti na najvišoj razini, osobito u vezi s pripremama Hrvatske za EU, pa je tako prošlog mjeseca u posjetu Hrvatskom saboru bio i Odbor za EU njemačkog Bundestaga. Spomenuo je i uspješnu vojnu suradnju dviju zemalja, posebice u okviru ISAF-a, kao i suradnju Hrvatske s njemačkim saveznim pokrajinama Bavarskom i Baden-Württembergom.

Predsjednik Kluba zastupnika CDU/CSU Volker Kauder rekao je da je došao u Hrvatsku kako bi "stvorio precizniju sliku o zemlji, koja će vrlo skoro postati članica europske obitelji". "Hrvatska je na dobrom putu", pohvalio je Kauder Hrvatsku zbog obavljenog posla, te upozorio da će sljedeći mjeseci zahtijevati još mnogo napornog rada dok ne budu konačno zaključena sva pregovaračka poglavlja. Naglasio je da Klub zastupnika CDU/CSU podržava članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, ali Hrvatska mora prije toga ispuniti sve pretpostavke, a posebno mora raščistiti sva pitanja iz razdoblja Domovinskog rata. Kauder smatra da je hrvatska Vlada već puno učinila na tom području, te je pozvao Hrvatsku da odradi svoj dio posla kako bi otvorila i zatvorila sva preostala pregovaračka poglavlja zajamčivši pritom pomoć Njemačke. "Hrvatska nije samo partner nego i prijatelj, s kojime želimo tijesno surađivati u Europi", istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika CDU/CSU Volker Kauder, koji je predsjedniku Bebiću prenio pozdrave i poziv u posjet predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lammerta.

Predsjednik Sabora njemačkom je zastupniku zahvalio na pozivu predsjednika njemačkog parlamenta te ga izvijestio o koracima koje je hrvatska Vlada poduzela u suzbijanju korupcije i gospodarskog kriminala, kao i o aktivnostima Hrvatskog sabora u procesu prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom. Kazao je kako Hrvatska očekuje da će se bilateralni spor sa Slovenijom uskoro riješiti. Istaknuo je kako Hrvatska želi konstruktivnu suradnju sa svim državama u svom susjedstvu jer "mirna budućnost Hrvatske ne može biti zajamčena ako države na našim granicama ne budu dijelile iste vrijednosti kao i mi".

Predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Andrija Hebrang istaknuo je veliku pomoć Njemačke Hrvatskoj dok se branila od agresije u Domovinskom ratu i dodao kako Hrvatska u nadolazećem razdoblju želi učiti od onih koji imaju puno iskustva s EU-om. Rekao je da Hrvatska nakon ulaska u EU državama u susjedstvu ne želi raditi probleme na tom istom putu jer "im želi prenositi europsku ideju".
 

Author: Ured predsjednika Sabora