Predsjednik Sabora Luka Bebić boravi u službenom posjetu Češkoj

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić boravit će u četvrtak i petak u službenom posjetu Češkoj tijekom kojega bi se, između ostalih, trebao susresti s predsjednikom češke vlade Petrom Nečasom, predsjednicima donjeg i gornjeg doma parlamenta Miroslavom Nemcovom i Milanom Štechom i predsjednikom Skupine prijateljstva Češka-Hrvatska u Zastupničkom domu češkog parlamenta Davidom Šeichom. 

Predviđene teme razgovora u Pragu su: bilateralni odnosi, ratifikacija hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u, regionalna suradnja te položaj nacionalnih manjina. 

Češka i Hrvatska imaju odlične dugogodišnje bilateralne odnose, a Zagreb ima i veliku potporu Češke na putu u Europsku uniju. Hrvatska bi trebala potpisati Ugovor o pristupanju u prvoj polovici prosinca, nakon čega slijedi postupak ratifikacije u zemljama članicama EU-a. Zasad nije sigurno hoće li se u češkom parlamentu održati zajedničko glasovanje o hrvatskom Pristupnom ugovoru i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora. Međutim, češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg nedavno je izjavio da ta dva glasovanja ipak neće biti povezana pojasnivši da se radi o dvije različite vrste ugovora. 

Položaj hrvatske manjine u Češkoj bit će također jedna od tema razgovora Bebića i njegovih čeških domaćina. Ona je jedna od najmanjih hrvatskih zajednica koja je uspjela sačuvati svoje običaje i jezik. U Pragu djeluje Češko-hrvatsko društvo prijateljstva i održava odnose s Hrvatsko-češkim društvom prijateljstva u Zagrebu. Predsjednik Sabora trebao bi tijekom posjeta otkriti i spomen-ploču velikom hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću koji je krajem 19. stoljeća studirao matematiku i fiziku u Pragu, kao i spomen-ploču hrvatskom političaru Stjepanu Radiću i njegovoj supruzi Čehinji Mariji Dvorakovoj.
 

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora/Internet redakcija Sabora