Predsjednik Sabora primio potpredsjednika Nacionalnog odbora Kineske narodne političko-savjetodavne konferencije Chena Kuiyuana

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je visoko kinesko izaslanstvo na čelu s potpredsjednikom Nacionalnog odbora Kineske narodne političko-savjetodavne konferencije Chenom Kuiyuanom.

Bilateralni politički, parlamentarni i gospodarski odnosi bile su središnje teme susreta predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednika Nacionalnog odbora Kineske narodne političko-savjetodavne konferencije.

Hrvatska pridaje veliku važnost razvoju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa s Kinom i želi jačati politički dijalog na svim razinama, uključujući parlamentarnu suradnju, istaknuo je Bebić dodavši kako je održavanje visokog intenziteta međudržavnih posjeta na najvišoj razini važan doprinos širokoj suradnji i jačanju prijateljstva između hrvatskog i kineskog naroda.

Naš posjet Hrvatskoj predstavlja želju Kine za daljnjim unaprjeđenjem naših odnosa. Hrvatska je jedan od najbitnijih strateških partnera Kine u ovoj regiji i vesele nas napredak i politička stabilnost koje je Hrvatska u posljednja dva desetljeća postigla, istaknuo je Kuiyuan u izjavi novinarima nakon sastanka.

U našim odnosima prioritet ima produbljivanje gospodarskih odnosa i ulaganje obostranih napora da se postignuti visoki stupanj političkog povjerenja pretoči u jaču gospodarsku suradnju kako bi se smanjio hrvatski deficit u robnoj razmjeni i to prvenstveno kroz kineske investicije u turizam, infrastrukturne projekte, lučko gospodarstvo i energetiku, rekao je Bebić. U tom smislu pozdravljamo dolazak predstavnika kineske kompanije Fufeng, jednog od najvećih svjetskih proizvođača glutaminata, koji su s predstavnicima Podravke razgovarali o mogućnostima investiranja u Hrvatskoj i otvaranju svog prvog proizvodnog pogona u Europi, zaključio je Bebić.
 

Author: Ured predsjednika Sabora