Predsjednik Sabora održao niz susreta u Republici Armeniji

Erevan – Polaganjem vijenaca na Spomeniku žrtvama armenskog genocida te posjetom Muzeju armenskog genocida u Erevanu, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić s izaslanstvom, koje čine zastupnici Ana Lovrin, Josip Leko i Danica Hursa, započeo je svoj prvi posjet Republici Armeniji.

Svoj prvi službeni sastanak predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić održao je s predsjednikom Narodne skupštine Hovikom Abrahamyanom s kojim je razgovarao o intenziviranju bilateralne, multilateralne i parlamentarne suradnje te o produbljivanju gospodarske suradnje Hrvatske i Armenije. Iako su diplomatski odnosi između Hrvatske i Armenije uspostavljeni 1994. godine, bilateralne, a napose gospodarske odnose moguće je podići na višu razinu, zajednička je ocjena Bebića i Abrahamyana, koji je dodao kako je "cjelovito korištenje gospodarskih potencijala" dviju zemalja od obostranog interesa, a čemu bi trebalo pridonijeti i očekivano imenovanje počasnih konzula u Zagrebu i Erevanu.

Kako je Armenija na početku pregovora o Sporazumu o pridruživanju EU, Abrahamyan je iskazao otvoren interes za iskustvo Hrvatskoga sabora na području zakonodavnih aktivnosti poduzetih u svrhu prilagodbe europskoj pravnoj stečevini, pri čemu bi značajan doprinos mogla dati intenzivnija suradnja parlamentarnih Skupina prijateljstva Hrvatske i Armenije koju u Saboru vodi zastupnica Ana Lovrin. 

Na sastanku s armenskim ministrom vanjskih poslova Edwardom Nalbandianom Bebić je izrazio podršku armenskim namjerama da se približi Europskoj uniji i jednoga dana postane njezinom članicom te pozdravio želju Armenije da se priključi NATO-u. „Na tom putu hrvatsko iskustvo može biti od velike koristi, a mi smo ga spremni podijeliti s nadležnim armenskim institucijama“, rekao je Bebić te dodao kako Hrvatska nadalje podupire jačanje suradnje između EU-a i Armenije u okviru Europske politike susjedstva, Istočnog partnerstva, što će pridonijeti razvitku demokratizacije zemlje i dugoročno osigurati stabilnost u regiji.

Hrvatska i Armenija dosad su potpisale dva međudržavna ugovora iz područja gospodarstva: Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te Sporazum o suradnji Hrvatske i Armenske gospodarske komore. U postupku usuglašavanja su daljnja četiri ugovora koji bi trebali označiti značajnije produbljivanje odnosa: Ugovor o trgovini i gospodarskoj suradnji, Ugovor o poticanju i zaštiti ulaganja, Ugovor o zračnom prometu te Ugovor o međunarodnom cestovnom prometu. Robna razmjena između Hrvatske i Armenije 2010. godine iznosila je 21,9 milijuna eura pri čemu je izvoz Hrvatske u Armeniju iznosio 20,8 milijuna eura. Mogućnosti razvoja gospodarske suradnje leže u graditeljstvu, poljoprivredi, turizmu te razminiranju.

Nakon susreta s Nalbandianom, saborsko izaslanstvo posjetilo je Ečmiazin, sjedište Armenske crkve te razgovaralo s njezinim poglavarom, Katolikosom svih Armenaca Gareginom II. Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u utorak će se sastati s predsjednikom Republike Armenije Seržom Sargsjanom nakon čega će saborsko izaslanstvo otputovati u Gruziju.

Author: Ured predsjednika Sabora