Predsjednik Sabora podržava rad hitne helikopterske službe

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner primio je u srijedu članove izaslanstva podnositelja peticije za nastavak rada hitne helikopterske medicinske službe Mirtu Grandić, Mladena Turečeka, Denisa Barića, Ivicu Belinu i Željka Markovića.

Izaslanstvo je informiralo predsjednika Sabora da vrijeme reakcije vojne helikopterske službe u prošlosti nije bilo adekvatno te kako su vojni helikopteri usto nedovoljno opremljeni za tu namjenu. Nadalje su istaknuli kako bi hitna helikopterska medicinska služba prema propisima Europske unije trebala biti u sklopu civilnoga sektora. Postojanje hitne helikopterske službe znači izjednačavanje medicinske usluge na cijelome području zemlje te osobito zaštitu stanovnika u ruralnim područjima i na manjim otocima, gdje jedan liječnik nerijetko pokriva i nekoliko otoka, istaknuli su članovi izaslanstva podnositelja peticije te dodali kako je ovakav servis nužan i za hitan prijevoz turista.

Primivši peticiju, Reiner je rekao da će peticiju uputiti Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku te Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu, koji će se formirati u petak.

Reiner je izrazio podršku osiguranju kvalitetna prijevoza bolesnika te istaknuo vitalnu važnost helikopterskoga prijevoza za pacijente na otocima i drugim udaljenim područjima Hrvatske. Osobno je podržao potrebu za radom hitne helikopterske službe je smatra da sustav helikopterskoga prijevoza treba biti dobro osmišljen te da za nj trebaju biti osigurana potrebna sredstva.

Author: Ured predsjednika Sabora