Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić s izaslanstvom posjetio u Japanu grad Kawasaki

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić danas je s izaslanstvom prisustvovao predsjedanju Gornjeg doma japanskog Parlamenta. Potom se susreo s ministrom zaštite okoliša Japana Sakihitom Ozawom, koji je upoznao hrvatsko izaslanstvo s japanskim iskustvima u gospodarenju otpadom i pročišćavanju otpadnih voda.

Popodne je izaslanstvo posjetilo Kawasaki, grad od 1,2 milijuna stanovnika, koji čini urbanu aglomeraciju s glavnim gradom Tokijom i grad je prijatelj s gradom Rijekom. S gradonačelnikom Kawasakija izaslanstvo je razgovaralo o mogućnosti razmjene izložbi slavnog japanskog slikara Taro Okamoto i hrvatskog slikara Ede Murtića. Razgovarali su i o mogućnosti povezivanja srednjih škola iz Hrvatske sa srednjim školama iz Kawasakija gdje bi naglasak bio na povezivanju učenika, za početak putem internetske komunikacije. Dogovoreno je da hrvatski veleposlanik u Japanu Drago Štambuk nastavi raditi na realizaciji tih projekata u suradnji s članovima hrvatskog izaslanastva i gradonačelnikom Kawasakija. 

Hrvatsko je izaslanstvo u Kawasakiju posjetilo i trgovačku luku "Marien", jednu od najvećih u Japanu, te termoelektranu "Toden Kawasaki". Upoznalo se s uspješnim poslovanjem luke "Marien" koje je utemeljeno na proširivanju tipova tereta i usluga koje luka pruža. Termoelektrana "Toden Kawasaki" postigla je najviši stupanj učinkovitosti iskorištavanja u proizvodnji energije od 61 posto. Koristi se raznolikim gorivima u proizvodnji energije, uključujući LNG, vodu i nuklearnu energiju. Prodaje paru koja nastaje kao usputni proizvod u termoelektrani i čija cijena dostiže razinu cijene potroška energije u 9300 domaćinstava. Primjenom suvremenih tehnologija elektrana je postigla drastično smanjenje u emisiji CO2 u atmosferu. Obje su se strane suglasile da su japanska iskustva u energetici i učinkovitoj zaštiti okoliša od velikog interesa za Hrvatsku, te da mogu odlično poslužiti kao predložak u pripremi hrvatskih projekata u tim područjima, naročito vezano za pripreme za korištenje EU fondova.

Hrvatsko je izaslanstvo posjetilo poljsko veleposlanstvo u Tokiju, izrazilo sućut poljskoj veleposlanici Jadwigi Rodowicz i upisalo se u knjigu žalosti povodom pogibije poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, njegove supruge i poljskih dužnosnika koji su bili s njima u zrakoplovu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora