Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s ministrom vanjskih poslova Kosova Enverom Hoxhajem

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se u ponedjeljak u Hrvatskom saboru s ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo Enverom Hoxhajem. Sastanku su, uz predsjednika Sabora, prisustvovali i zastupnici Šemso Tanković i Nazif Memedi.

Hrvatska snažno podupire integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija te vjeruje kako je uloga Europske unije, NATO-a i međunarodne zajednice na Kosovu ključna kako bi se učvrstila europska orijentacija i realizirala perspektiva članstva Kosova u Europskoj uniji, istaknuo je Bebić tijekom razgovora s Hoxhajem. Zahvalivši na priznanju neovisnosti Kosova te podršci Hrvatske u proteklom razdoblju, Hoxhaj je Bebiću uputio poziv za posjet Kosovu kako bi se unaprijedila parlamentarna suradnja, koju smatra bitnim čimbenikom u stvaranju što kvalitetnijih odnosa dviju zemalja. Dobri odnosi s Hrvatskom, ali i drugim zemljama u okruženju, od velikog su interesa za Kosovo koje želi doprinijeti miru, stabilnosti i sigurnosti u regiji, naglasio je Hoxhaj. Uz to se Kosovo želi fokusirati na razvoj gospodarske suradnje s Hrvatskom za što su već pokrenute određene inicijative na razini gospodarskih komora Hrvatske i Kosova, dodao je Hoxhaj.

Bebić je nadalje naglasio kako Hrvatska posebnu pozornost posvećuje položaju i zaštiti opstojnosti Hrvata koji žive na Kosovu te očekuje da će kosovske institucije učiniti sve kako bi pripadnici hrvatske manjine uživali puna manjinska prava usporediva s pravima koja pripadnici albanske manjine uživaju u Hrvatskoj. „U Hrvatskoj smo ponosni na svoje manjine koje ne smatramo teretom, nego mostom prema matičnim zemljama“, zaključio je Bebić.

Author: Ured predsjednika Sabora