Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio ministra vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je ministra vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka u sklopu njegovog službenog posjeta Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima Hrvatske i Slovačke te je istaknuo dobre odnose hrvatskog i slovačkog parlamenta, s čijim se predsjednikom Pavolom Paškom imao priliku često susretati i razmjenjivati mišljenja o važnim političkim pitanjima. Zahvalio je Slovačkoj na podršci Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju i NATO te je ministra Lajčaka izvijestio o stanju pretpristupnih pregovora s EU. Govoreći o reformi pravosuđa predsjednik Sabora je kazao kako je Hrvatska svjesna važnosti implementacije zakona. U sklopu priprema za EU, Hrvatska radi i na poboljšanju administrativnih kapaciteta, pa se tako i u Hrvatskom saboru provodi twinning program u suradnji s mađarskim parlamentom, u kojem sudjeluju i slovački stručnjaci, naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak složio se kako su bilateralni odnosi prijateljski, o čemu svjedoče i intenzivni kontakti slovačkih i hrvatskih dužnosnika. Naglasio je da na kvalitetu odnosa ne utječe trenutačna politička opcija na vlasti, izrazivši čvrsto uvjerenje da će tako ostati i nakon sljedećih parlamentarnih izbora u Slovačkoj 12. lipnja ove godine. Izrazio je zadovoljstvo što će ove godine tijekom turističke sezone u Hrvatskoj slovačkim turistima na usluzi biti i patrole slovačke policije i konzularni ured u Splitu. Hrvatska i slovačka vlada trebale bi pronaći novac za otvaranje Muzeja slovačke kulture u Našicama po modelu funkcioniranja Muzeja Hrvata u Devinskoj Novoj Vesi, rekao je ministar Lajčak u razgovoru s predsjednikom Sabora.

Podržao je ulazak Hrvatske u Europsku uniju kazavši kako u "Europskoj uniji nitko ne osporava" hrvatsko članstvo, ali se i složio da su kriteriji za svaki sljedeći krug proširenja sve viši. Ponudio je slovačka iskustva u pripremi za članstvo jer "nije dovoljno biti punopravan član, potrebna je i ravnopravnost". "Oko 80% slovačkih građana je podržalo ulazak u EU, a sada je postotak i viši", rekao je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak upozoravajući na važnost dobre komunikacijske strategije prigodom ulaska u EU.
 

Author: Ured predsjednika Sabora