Leko: Ne smijemo dopustiti da žrtve ustaškoga režima budu zaboravljene!

Jasenovac -  Nikada ne smijemo dopustiti da žrtve ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu budu zaboravljene, ili još gore, da bilo tko pokuša umanjivati ili čak negirati ustaške zločine, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u obraćanju na komemoraciji u povodu 70. obljetnice proboja zatočenika iz ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac. 

Istaknuo je i kako Republika Hrvatska nije i ne želi biti sljednica NDH, već je izgrađena na temeljima antifašizma. 

- Strahote Jasenovca opominju i pozivaju sve nas da više nikada ne dopustimo diskriminaciju i progone na temelju nacionalnih, vjerskih, ideoloških ili rodnih razlika, rekao je Leko. Dodao je kako nas te strahote pozivaju i opominju da se odlučno suprotstavimo svakoj politici mržnje, nejednakosti, nesnošljivosti i nasilja među ljudima, narodima i državama. Upozorio je kako ni današnji svijet nije lišen zla mržnje, te da je stoga borba protiv diskriminacije i danas važna. 

- U svijetu mir ni danas nije trajno sačuvan, niti su potpuno poražene ideje fašizma, rekao je Leko. Dodao je kako podsjećanjem na zločine pružamo priliku mladim naraštajima da čuju povijesnu opomenu Jasenovca i drugih stratišta.
 

Author: Ured predsjednika Sabora