Predsjednik Sabora Luka Bebić prisustvovao proslavi Dana hrvatskih mučenika na Udbini

Udbina - U crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini danas je u povodu Dana hrvatskih mučenika zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio oltar te u njega pohranio moći bl. Alojzija Stepinca čime je označen dovršetak toga velikog projekta. 

"Mi smo antifašistički narod jer smo se borili protiv totalitarnog nacizma, ali ne da bismo izgradili nov totalitarni sistem, nego da bismo živjeli u slobodi i demokraciji", rekao je Bebić govoreći na proslavi. Dodao je da se moramo sjetiti svih nevinih žrtava pogubljenih na osnovi ideoloških razlika. Govoreći o tome da je hrvatski narod kroz povijest bitno doprinio obrani kršćanstva i toga našega današnjega civilizacijskog kruga, Bebić je rekao da su se Hrvati kroz povijest prečesto borili za druge, a da je sada došlo vrijeme da gradimo prvenstveno svoj dom i svoju domovinu. "U tim nastojanjima svi hrvatski mučenici predstavljaju zalog naše slobode i naše budućnosti", dodao je.

Župan ličko-senjski Milan Jurković je rekao da će svaka zemlja biti ponosna onoliko koliko je ponosan i njezin narod te da moramo prenositi istinu na buduće naraštaje o svim žrtvama, pa i o žrtvama Domovinskog rata. Govoreći o hrvatskim mučenicima, gospićko-senjski biskup Mile Bogović spomenuo je i 1804 hrvatska branitelja za koje se ne zna gdje su im grobovi te je zahvalio pripadnicima hrvatskih braniteljskih udruga koji su kroz nekoliko proteklih godina, pa i ove godine, donijeli na Udbinu kamenje s najrazličitijih hrvatskih stratišta. "To će kamenje biti ugrađeno u memorijalni zid memorijalnog parka koji se gradi između crkve Hrvatskih mučenika i konzerviranih temelja nekadašnje župne crkve Sv. Nikole", rekao je biskup. 

Svi su hodočasnici dobili knjižicu s današnje proslave. U dijelu knjižice koji odgovara na pitanje tko su hrvatski mučenici kojima je u čast podignuta crkva, piše da to nisu samo etnički Hrvati, nego i oni koji su živjeli i umirali kao svjedoci vjere od sv. Dujma do bl. Alojzija Stepinca i današnjih dana, kao i oni koji su se borili da ovdje bude više slobode, sloge, mira i zadovoljstva, a među njima ima i drugih naroda i vjera - Madžara, Srba, Albanaca, Židova, muslimana i drugih. Svi su oni, kako piše u knjižici, uključeni u tu plejadu hrvatskih mučenika ako su svoj život izložili i založili za dobro ljudi na ovim našim hrvatskim prostorima.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina