Leko: Hrvatska nastavlja pomagati zemljama Jadransko-jonske inicijative

Neum - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izjavio je u četvrtak u Neumu da će Hrvatska nastaviti pomagati zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative da postanu punopravne članice Europske unije. Istaknuo je da među njima ima puno mogućnosti za jačanje odnosa, napose u parlamentarnoj suradnji. 

- Hrvatska je otvorena prenijeti svoja iskustva i znanja iz pristupnih pregovora. To smo pokazali više puta i ustupanjem acquisa našim susjedima. Nadam se da je to našim susjedima pomoglo, rekao je Leko u izjavi za medije nakon završetka 13. Konferencije predsjednike parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative (JJI).

Leko je istaknuo kako je Hrvatska, kao i EU, zainteresirana za stvaranje jedinstvenoga tržišta te da će pomoći konkretnim projektima koje bi predložile zemlje JJI-ja. Najavio je da će zemlje članice Jadransko-jonske inicijative raditi na olakšavanju prelaska granice turistima. 

- Turizam je most za suradnju. Moderni nomadi traže da bez problema mogu prelaziti državne granice. To je interes sviju i mislim da ćemo tu napraviti neke iskorake vrlo skoro, kazao je čelnik hrvatskoga parlamenta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora pozdravio je aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Europske unije s BiH nazivajući to pozivom za ozbiljne reforme. - To je poziv BiH da pristupi ozbiljnijim reformama kako bi ispunila kriterije koje se traže za članice Europske unije. To je dobar znak da je EU zainteresirana za procese u BiH, rekao je Leko. 

Na kraju zasjedanja 13. Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative prihvaćena je Zajednička izjava u kojoj sudionici konferencije pozdravljaju realizaciju Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku makroregiju i potvrđuju punu potporu vladama i svim drugim institucijama koje sudjeluju u realizaciji ove Strategije, koja predstavlja način da se ostvari održiv ekonomski i socijalni napredak u regiji. Sudionici Konferencije u Zajedničkoj izjavi izrazili su i žaljenje zbog strašnih tragedija migranata koje su se posljednjih dana dogodile u Sredozemnom moru te su zatražili hitno rješavanje ovoga humanitarnog pitanja. 

Jadransko-jonska inicijativa međunarodna je regionalna organizacija koja doprinosi jačanju političke i ekonomske suradnje osam zemalja Jadransko-jonske regije i pruža potporu zemljama članicama ove inicijative koje su u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Čine je predstavnici Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Grčke, Italije, Slovenije i Albanije.
 

Author: Hina