Predsjednik Sabora Reiner održao sastanak s privremenim otpravnikom poslova Slovenije Markom Rakovcem

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i privremeni otpravnik poslova Slovenije u Hrvatskoj Marko Rakovec suglasili su se da odnose između Hrvatske i Slovenije treba unaprijediti, no da usprkos otvorenim pitanjima, dvije zemlje imaju tradicionalno dobre odnose.
 
Rakovec je iznio mišljenje kako je do problema s podizanjem sporne žičane ograde na slovensko-hrvatskoj granici došlo, među ostalim,  i zbog lošeg dijaloga dviju strana. Razgovaralo se i o problemima s kojima se susreću dnevni migranti iz Hrvatske kao i o položaju Hrvata u Sloveniji koji nisu priznati kao manjina.

Slovenski  otpravnik poslova je rekao kako su u Ljubljani svjesni svih ovih problema. Dodao je da je Slovenija prihvatila obvezu isplate duga štedišama Ljubljanske banke, što predstavlja oko 400 milijuna eura, tj. oko 5 posto slovenskoga proračuna, i velik je teret za Sloveniju.

Predsjednik Sabora ocijenio je suradnju u gospodarstvu i turizmu vrlo dobrom te se založio za nastavak jačanja parlamentarne suradnje. Na kraju razgovora, sugovornici su se složili da  u idućem razdoblju treba dogovoriti susret predsjednika dvaju parlamenata. 

Author: Ured predsjednika Sabora