Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio kineskog veleposlanika Wua Lianqia u oproštajni posjet

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u oproštajni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Wua Lianqia.

Kineski je veleposlanik prenio zahvalu predsjednika Svekineskog narodnog kongresa Wua Banggua za izraze sućuti povodom prošlotjednog potresa u Tibetu, koje mu je u uputio predsjednik Sabora. Predsjednika hrvatskoga parlamenta podrobno je izvijestio o posljedicama potresa i mjerama koje Kina poduzima u spašavanju i zbrinjavanju svih stradalih. Na kraju je izrazio uvjerenje da će Kina ove teškoće prebroditi uz pomoć međunarodne zajednice.

U nastavku razgovora obostrano je izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima, koji su u snažnom usponu. Potvrda toga su prošlogodišnji posjet predsjednika Kine Hu Jintaoa Hrvatskoj, posjet predsjednika Sabora Luke Bebića Kini kao i ovogodišnji posjet Kini hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integraciji Gordana Jandrokovića. 

Zaključeno je kako stalna razmjena posjeta pridonosi boljem upoznavanju i razumijevanju, i, što je najvažnije, razvijanju suradnje. Osim već postojeće suradnje u kulturi, obrazovanju i turizmu, pomaci su vidljivi i u drugim područjima, pa tako postoji mogućnost kineskih ulaganja u hrvatsku infrastrukturu, što je dogovoreno tijekom navedenih posjeta.
 

Author: Ured predsjednika Sabora