Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s predsjednikom Donjeg doma irskog parlamenta Seanom Barrettom

Dublin - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, koji boravi u službenom posjetu Irskoj, sastao se u četvrtak prije podne s predsjednikom Donjeg doma irskog parlamenta Seanom Barrettom s kojim je razgovarao o dovršetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, hrvatskoj regionalnoj politici i međuparlamentarnoj suradnji.

"Čestitamo Hrvatskoj na dovršetku pregovora s EU i veselimo se punopravnom članstvu vaše zemlje sredinom 2013. godine", kazao je Barrett dodavši kako se nada da će Unija do tada riješiti većinu svojih financijskih problema. "Irska podržava ulazak malih i srednje velikih zemalja koje zajedničkim snagama unutar Unije mogu realizirati svoje prioritete i ciljeve", istaknuo je Barrett. "To što smo mali ne znači da ne možemo dati svoj doprinos Europskoj uniji", rekao je naglasivši pri tom važnost kvalitetnog obrazovanja.

"Hrvatska prepoznaje važnost povezivanja malih i srednje velikih zemalja unutar Unije", rekao je Bebić te dodao kako Hrvatska stavlja naglasak na pitanja poput poljoprivrede, energetike, zaštite okoliša, turizma i infrastrukture. U tom pogledu Hrvatska vodi i svoju regionalnu politiku, naglasio je Bebić te istaknuo kako je i za hrvatske susjedne zemlje vrlo važno da idu istim putem europskih integracija, da dijele iste vrijednosti s ciljem postizanja trajnog mira te političke i gospodarske stabilnosti. 

U pogledu gospodarske suradnje dviju zemalja, Bebić je uputio poziv irskim gospodarstvenicima za ulaganja u Hrvatsku. "Gospodarstva naših zemalja su komplementarna i s radošću bismo vidjeli dodatni razvoj naših odnosa kako na gospodarskoj, tako i na svim drugim razinama", kazao je Bebić. "Ujedno se nadam dodatnom jačanju naše parlamentarne suradnje u budućnosti koja je bitna kako bi se otvorila određena pitanja od zajedničkog interesa, a kojima bi se potaknule vlade na daljnju operacionalizaciju", rekao je. Bebić je izrazio nadu da će Irska biti među prvim zemljama koja će ratificirati hrvatski ugovor o pristupanju EU što bi bila pozitivna poruka ostalim članicama EU.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora posjetit će tijekom dana Sveučilište Trinity College te održati sastanak s predsjednicom Irske Mary McAleese.
 

Author: Ured predsjednika Sabora