Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Koreje Seonga Unga Parka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Seong Unga Parka, s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa.

Naglasak razgovora dvojice dužnosnika bio je na jačanju gospodarske suradnje između dvije države, za kojom su obje strane već izrazile snažan interes.

Korejski je veleposlanik rekao kako bi Hrvatsku i njezine potencijale trebalo bolje predstaviti u Republici Koreji te je u vezi s time izrazio očekivanje da će Hrvatska otvoriti svoje stalno diplomatsko predstavništvo u Seoulu. Republika Koreja je veleposlanstvo u Zagrebu na čelu s rezidentnim veleposlanikom otvorila 2007. godine.

Veleposlanik Seong Ung Park rekao je da je njegova zemlja jako zainteresirana za suradnju s Hrvatskom, ne samo na području brodogradnje nego i u automobilskoj te elektronskoj industriji. Naglasio je i da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju pridonijeti razvoju odnosa jer je Republika Koreja prva zemlja istočne Azije koja je s EU potpisala Ugovor o slobodnoj trgovini. Ugovor je potpisan krajem 2009. godine.

Predsjednik Sabora Luka Bebić pozdravio je korejsku želju za jačanjem gospodarske suradnje s Hrvatskom te je pozvao korejske poslovne ljude da investiraju u hrvatsku infrastrukturu koja bi, kao u slučaju Luke Rijeka, željezničke pruge Zagreb-Rijeka i kanala Sava-Dunav, u znatnoj mjeri skratila vrijeme transporta robe na putu prema srednjoj i istočnoj Europi. Složio se kako je potrebna bolja razmjena informacija i u vezi s time istaknuo važnost parlamentarne suradnje.
 

Author: Ured predsjednika Sabora