Leko i Zgonea založili se za zajedničke multilateralne inicijative Hrvatske i Rumunjske

Zagreb - Suradnja Hrvatskoga sabora i Parlamenta Rumunjske u tijelima i inicijativama Europske unije, kao i u pružanju potpore državama koje žele članstvo u Uniji, bila je središnja tema sastanka predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke i predsjednika Zastupničkoga doma Parlamenta Rumunjske Valeriua Zgonee, koji boravi u službenome posjetu Republici Hrvatskoj. 

Zgonea je predložio da dva parlamenta potpišu memorandum o razumijevanju koji bi bio temelj za trajnu suradnju u kreiranju politika Europske unije, osobito kad je riječ o parlamentarnim odborima za europske poslove, vanjsku politiku te financije i proračun. Također je iznio inicijativu da predsjednici rumunjskoga parlamenta i Hrvatskoga sabora zajednički posjete neku od država Zapadnoga Balkana ili Istočne Europe kako bi ohrabrili države koje su aspiranti na članstvo u Europskoj uniji ili NATO-u u procesu euroatlantskih integracija.

Leko je pozdravio Zgonein prijedlog i najavio kako će ga uputiti mjerodavnim tijelima na razmatranje. Istaknuo je kako Hrvatska i Rumunjska imaju slične interese kad je riječ o politici proširenja Europske unije i NATO-a, ali i u raznim regionalnim inicijativama poput Dunavske strategije, Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi i Unije za Mediteran. Ocijenio je kako dvije zemlje odlično surađuju u multilateralnim i bilateralnim pitanjima te da su odnosi iskreni i prijateljski.
 

Author: Ured predsjednika Sabora