Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na konferenciji Jadransko-jonske inicijative govorio o europskoj integraciji JIE

Bari - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić rekao je na regionalnoj konferenciji u Bariju da Hrvatska podupire ulazak svih zemalja jugoistočne Europe u EU, naglasivši da regionalne inicijative u velikoj mjeri pridonose tome cilju.

"Hrvatska u potpunosti podržava napore zemalja jugoistočne Europe koje još nisu stekle kandidatski status za članstvo u EU. Hrvatska to svojim djelovanjem svakodnevno i aktivno pokazuje i tome pridonosi", rekao je Bebić u svom govoru na 8. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative. 

Bebić je bio glavni govornik u prvom dijelu konferencije u kojem se rasprava vodi na temu "Uloge parlamentarne suradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative s ciljem jačanja europske integracije zemalja Zapadnog Balkana". Istaknuo je da "politička, sigurnosna i gospodarska arhitektura Europe neće biti dovršena sve dok i posljednja zemlja regije JI Europe ne bude članica Unije". "Stoga ovdje moram izraziti svoje zadovoljstvo da aktivnosti regionalnih inicijativa upravo pridonose tome cilju, a to je puna integracija zemalja regije i prilagodba europskim standardima", rekao je Bebić.

Na konferenciji, koju je otvorio talijanski domaćin, predsjednik Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Gianfranco Fini, sudjeluju i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić te predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar.

Fini je u svom govoru rekao da je Jadransko-jonska inicijativa priča o uspjehu među regionalnim organizacijama budući da je uspješno uspostavila model regionalne suradnje. "Povezujući svoje projekte s programima EU-a, Jadransko-jonska inicijativa izgradila je arhitekturu financijskih instrumenata i zajedničkog pravnog okvira koji osigurava implementaciju razvojnih projekata s obje strane Jadrana", rekao je Fini.

Podtajnik u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Alfredo Mantica najavio je da bi Europska unija uskoro mogla liberalizirati vizni režim za Albaniju i BiH. "Nadamo se da bi to moglo biti već u rujnu", rekao je Mantica.

Bebić se također zauzeo za jačanje sigurnosne suradnje u regiji podsjetivši da se zemlje Jadransko-jonske inicijative nalaze na "osjetljivom području kojim prolaze krijumčarske rute iz Azije, Afrike i istočne Europe s krajnjom destinacijom u zapadnoj Europi". "Stoga, bez sigurnosti ovog područja, teško da se uopće može govoriti o sigurnosti Europe u cijelosti", rekao je Bebić. On je pozvao države članice EU "da ohrabre Europsku komisiju da još više sudjeluje u financiranju svih konkretnih projekata Jadransko-jonske inicijative namijenjenih borbi protiv svih oblika ilegalne trgovine i što skorijeg integriranja cijelog prostora u EU".

Jadransko-jonska inicijativa utemeljena je u ožujku 2000. u Anconi s ciljem poticanja suradnje u regiji. Članice inicijative su Hrvatska, Italija, Slovenija, Grčka, Albanija, Srbija, Crna Gora i BiH.
 

Author: Ured predsjednika Sabora