Predsjednik Hrvatskoga sabora Bebić razgovarao o bilateralnoj suradnji s predsjednikom talijanskog Zastupničkog doma Finijem

Bari - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao je na rubu regionalne konferencije u Bariju sa svojim talijanskim kolegom Gianfrancom Finijem o bilateralnoj suradnji između dviju zemalja, osobito na području energetike, transporta i zaštite Jadranskog mora. Bebić, koji u Bariju sudjeluje na 8. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative (JJI), rekao je da je suradnja Hrvatske i Italije zapravo temelj te regionalne inicijative. 

"Istaknuli smo potrebu suradnje na mnogim poljima, pitanje zaštite Jadrana, razvoja gospodarstva, energetske i druge suradnje", rekao je Bebić hrvatskim novinarima nakon razgovora s Finijem. "Suradnja Hrvatske i Italije je zapravo temelj JJI jer kao susjedne zemlje imamo resurse koji se dopunjavaju a nisu konkurentni", rekao je Bebić. "Naša je budućnost sačuvati sve biološke resurse i ravnotežu radi budućih naraštaja. Ako Jadransko more doživi ekološki eksces, bilo bi to katastrofalno ne samo za Hrvatsku nego i za sve priobalne zemlje pa za i Europu", rekao je Bebić.

Kazao je da se razgovaralo i o suradnji u transportu, osobito o razvoju pravca kojim bi se preko riječke i vukovarske luke otvorio put za lakši pristup talijanske robe u srednju i istočnu Europu. "Zahvaljujući izgradnji ravničarske pruge i kanala Sava-Dunav višestruko će se skratiti put prema srednjoj Europi. To je temelj za suradnju i protok robe iz Italije i drugih dijelova svijeta kraćim putem prema srednjoj i istočnoj Europi", kazao je Bebić.

Bebić je rekao da se razgovaralo i tome gdje je Hrvatska stigla na putu prema EU-u te je naglasio da se Hrvatska zauzima za što brži pristup drugih zemalja jugoistočne Europe Uniji. "Činimo mnogo u pogledu komunikacije s jugoistočnom Europom. Tim smo zemljama dali besplatni prijevod europske pravne stečevine", rekao je Bebić, dodajući da Hrvatska "ne zaustavlja izgradnju autocesta prije granice sa susjedima". "Završili smo autocestu između Slovenije i Srbije, a gradimo i jadransko-jonsku autocestu prema Crnoj Gori te Albaniji. Upravo to je integracija, a ne nešto apstraktno", rekao je Bebić. Najavio je da će Fini službeno posjetiti Hrvatsku 21. rujna.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina