Predsjednik Hrvatskoga sabora sudjelovao na središnjoj komemoraciji u povodu obilježavanja Jom hašoe

Zagreb - Čitanjem imena Židova ubijenih u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata u koncentracijskome logoru Jadovno, Židovska općina Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj obilježili su u četvrtak kod spomenika Mojsiju na zagrebačkome groblju Mirogoju najtužniji dan u židovskome kalendaru - Jom hašou, kada se Židovi diljem svijeta sjećaju šest milijuna svojih sunarodnjaka stradalih u holokaustu. U komemoraciji im se pridružuje i sav civilizirani svijet. 

Kako je istaknuo predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, Jom hašoa već odavno nije samo židovski dan žalosti već opći dan sjećanja na nezapamćen genocid u ljudskoj povijesti. Kraus je napomenuo kako je ove godine Jom hašoa u ozračju dviju obljetnica - 70 godina od oslobađanja zatočenika iz koncentracijskoga logora Auschwitz te punih sedam desetljeća od završetka Drugoga svjetskog rata. 

Ukazujući na jačanje antisemitizma u svijetu, predsjednik ŽOZ-a podsjetio je na riječi koje je na 70. obljetnici oslobođenja Auschwitza izrekao Roman Kent, jedan od rijetkih još živih logoraša toga zloglasnoga koncentracijskog logora: "Ako si samo promatrač, ti si sudionik". 

Za Krausa su neprihvatljivi i pokušaji izjednačavanja ustaštva i antifašizma u Hrvatskoj, prekrajanja povijesti i relativiziranja ustaštva, odnosno, kako je rekao, "izjednačavanja žrtava i krvnika". Ustvrdio je da "zahvaljujući antifašizmu naša je domovina Republika Hrvatska u sadašnjim granicama, a broj židovskih žrtava u holokaustu iznosio je "samo" 80 posto, naglašavam "samo 80 posto židovske zajednice". 

Zato, istaknuo je predsjednik ŽOZ-a, "tražimo konkretnu reakciju vlasti i policije da se provode postojeći zakoni i da se poštuje Ustav Republike Hrvatske na koji se stalno pozivamo". Dodao je kako židovska zajednica traži da se istina o povijesti i idejama koje su utemeljile nacifašizam i njegovim posljedicama iznosi sustavno, a ne prigodno i prema potrebi kada to nekome odgovara. 

predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus (foto FaH)Kraus smatra da tada ne bi bilo moguće "da gradonačelnik jednoga velikog hrvatskog grada postavi vijenac na spomenik koji se provokativno obilježava na dan proglašenja tzv. NDH, te da načelnik jednog mjesta skraćuje radno vrijeme kako bi se obilježio 10. travnja". 

Ocijenio je kako je u svijetu porast antisemitizma koji je, kazao je, bio i ostao sinonim za rasizam i ksenofobiju, ali i ekstremizma na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, genocida i kulturocida, te svakodnevnih napada na druge i drukčije. Na žalost, rekao je Kraus, "toga ima i kod nas, a zapanjuje agresivnost i netolerancija medija, političara, a posebno kada se takve poruke prenose s oltara - mjesta s kojih bi se trebala prenositi univerzalna poruka suživota i ljubavi". 

Uz počasni odred Hrvatske vojske te predstavnike ŽOZ-a i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj vijence su kod spomenika Mojsiju položili: predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić uime hrvatske Vlade, izaslanstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Aleksandar Tolnauer te predstavnici veleposlanstava nekoliko zemalja akreditiranih u Republici Hrvatskoj, među kojima i veleposlanica Države Izrael u Republici Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman. 

Molitvu u spomen na žrtve predvodio je glavni rabin ŽOZ-a Luciano Moše Prelević, a na komemoraciji su bili i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj.
 

Author: Hina