Reiner primio potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u četvrtak s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom, koji je u dvodnevnome posjetu Hrvatskoj radi predstavljanja izvješća Europske komisije o Hrvatskoj.

Europska komisija u petak će u okviru Europskoga semestra objaviti izvješća koja sadrže analitičke preglede gospodarskoga stanja pojedine države članice te za one članice u kojima su uočene makroekonomske neravnoteže.

Osvrnuvši se na prošlogodišnje izvješće Komisije, Dombrovskis je dao kratak sažetak novoga izvješća o Hrvatskoj. Istaknuo je kako Hrvatska nije ostvarila dane preporuke i ispunila ciljeve proračuna iz 2015. te da u Hrvatskoj i dalje postoje makroekonomske neravnoteže koje planove za ovogodišnji proračun čine vrlo složenima.

- Nova hrvatska Vlada svjesna je svojih makroekonomskih neravnoteža, sporog rasta BDP-a, niske stope zaposlenosti uz visoku stopu nezaposlenosti mladih, visoke stope javnoga duga te slabe konkurentnosti i do 2020. želi provesti transformaciju Hrvatske u ključnim područjima gospodarskoga rasta, konkurentnosti i kvalitete života, uvodno je istaknuo Reiner. Reiner je dodao kako je Hrvatska suočena s velikim izazovima, ali da je Vlada odlučna provesti ozbiljne strukturne reforme koje će među ostalim dovesti do prosječne stope godišnjeg rasta BDP-a od 3 posto, smanjenja javnog duga ispod 80 posto, povećanja izvoza za 30 posto te smanjenja stope nezaposlenosti ispod 14 posto.

- Hrvatska ima velik investicijski potencijal, a strateškim područjima smatramo energetiku, turizam i infrastrukturu. U tom smislu vjerujem da ćemo povećati učinkovitost korištenja europskih fondova, a Hrvatski sabor će dati svoj doprinos kao nacionalni parlament države članice i aktivno sudjelovati u okviru Europskoga semestra, zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Author: Služba za medije