Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s predsjednicom donjeg doma indijskog parlamenta Meirom Kumar

New Delhi - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Indiji, sastao se s predsjednicom Doma naroda (donjeg doma parlamenta) Meirom Kumar i potom, zajedno s izaslanstvom, sudjelovao na svečanoj večeri kojoj je ona bila domaćin, rekla je u telefonskom razgovoru za Hinu voditeljica službe protokola Hrvatskog sabora Marina Štancl. 

Bebić i Kumar opušteno su i srdačno razgovarali o dobrim i prijateljskim vezama Indije i Hrvatske, jačanju parlamentarne suradnje i produbljivanju postojeće suradnje na područjima od zajedničkog interesa, prije svega u gospodarstvu, turizmu, znanosti i istraživanju, kulturi i brodogradnji. Bebić je Meiri Kumar, po riječima Štancl, zahvalio na potpori Indije Hrvatskoj na dobivanju statusa nestalne članice Vijeća sigurnosti UN i najavio da će Hrvatska uzvratiti na isti način.

Predsjednica donjeg doma indijskog parlamenta pokazala je zavidnu informiranost i znanje glede procesa pregovora Hrvatske o punopravnom članstvu u EU, uključujući i prepreke na koje je Hrvatska nailazila, poput slovenske blokade velikog broja poglavlja, prenijela je šefica saborskog protokola. Također je hrvatskom izaslanstvu zahvalila na nedavnom uvođenju hindua kao studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uz već dugo etabliran studij indologije.

Dvoje predsjednika parlamenata ustvrdilo je i da je međusobna trgovinska razmjena Hrvatske i Indije vrlo mala, ali i naglasili kako je ipak u stalnom porastu i ocijenili kako mogućnosti obje zemlje dopuštaju velik napredak u tom području, oko čega se moraju potruditi i jedna i druga zemlja.

Predsjednik Hrvatskoga sabora pozvao je indijsku kolegicu u posjet Hrvatskoj, što je ona s radošću prihvatila, rekla je Štancl. Jedan od pokazatelja važnosti koja se pridaje ovom posjetu bila je i brojnost indijskog izaslanstva na svečanoj večeri, u kojem je bilo 35 članova, među kojima i šest ministara, dodala je.

Hrvatsko se izaslanstvo trebalo sastati i s predsjednikom Vijeća država (gornjeg doma parlamenta) Mohammadom Hamidom Ansarijem i državnom tajnicom u indijskom ministarstvu vanjskih poslova zaduženom za Europu Premeet Kaur, ali su ti sastanci odgođeni zbog događaja u indijskom parlamentu, odnosno fizičkog sukoba zastupnika uoči glasovanja o prijedlogu zakona o dodjeli 33 posto mjesta ženama u indijskom parlamentu i u parlamentima saveznih indijskih država.

Dopuste li okolnosti, danas odgođeni sastanci održat će se 9. ožujka 2010., kao i susret s predstavnicima Stalnog vijeća za vanjske poslove Parlamenta Republike Indije, rekla je Marina Štancl.
 

Author: Hina