Predsjednik Sabora Željko Reiner primio veleposlanicu Srbije Miru Nikolić

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u nastupni posjet novu veleposlanicu Srbije u Hrvatskoj Miru Nikolić.

- Hrvatska želi konstruktivne odnose sa svim svojim susjedima pa tako i Srbijom, ali intenziviranje rada na rješavanju otvorenih pitanja prioritet je u našim međusobnim odnosima, rekao je Reiner. Dodao je kako se ovo prije svega odnosi na rješavanje pitanja nestalih i zatočenih, dovršetka procesa povrata imovine i arhivske građe, povrata kulturnoga blaga i rješavanje pitanja granice na Dunavu.

Reiner je ukazao i na važnost rješavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004. godine. – Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u travnju ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora, istaknuo je. Predsjednik Sabora također je istaknuo da Republika Hrvatska ne prihvaća Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se primjenjuje na državljane Hrvatske.

- Srbija je svjesna potrebe rješavanja otvorenih pitanja, rekla je veleposlanica Nikolić te izrazila nadu da će dosadašnja suradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njezina pregovaračkoga procesa s Europskom unijom i dalje nastaviti, pri čemu je istaknula vrlo dobre odnose Skupštine Srbije sa saborskim Odborom za europske poslove. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima jačanja gospodarskih odnosa te se osvrnuli na dosadašnju dobru suradnju u vezi sa zbrinjavanjem i tranzitom izbjeglica.

Author: Služba za medije